Kamerkoor Tiraña uit Groningen viert jubileum met concerten en 'eigen' cantate

Kamerkoor Tiraña uit Groningen bestaat 40 jaar. Reden voor een drietal jubileumconcerten in respectievelijk de Petrus en Pauluskerk in Loppersum, de Lutherse kerk in Groningen en de Bonifatiuskerk in Vries. Met onder meer de speciaal voor Tiraña geschreven feestcantate ‘Gröningens Vergnügen’.

De uit te voeren muziek is een staalkaart van wat dit, in vroegbarokke muziek gespecialiseerde koor, door de jaren heen heeft uitgevoerd.

Gröningens Vergnügen

Pijler van de jubileumconcerten is ‘Gröningens Vergnügen, oder die verlohrne, und wieder gefundene Euterpe’. Tiraña heeft deze cantate in oude stijl laten componeren door Jörn Boysen (1976) op een libretto van Martin Küster. Dit mede dankzij een geslaagde crowdfundingactie.

Met de cantate Gott ist mein König BWV 71 (Ratswahlkantate) van Johann Sebastian Bach en de Missa Brevis en een cantate van Dieterich Buxtehude duikt Tiraña in het verleden.

Verder wordt een aantal motetten van Di Lasso, Bassano en Hassler, ook bekend uit Tiraña’s verleden, ten gehore gebracht.

Luthers Bach Ensemble en solisten

Het door Tymen Jan Bronda geleide koor wordt voor de gelegenheid versterkt met het barokorkest van het Luthers Bach Ensemble en vier professionele solisten: Marjon Strijk (sopraan), David van Laar (counter), Raffaele Giordani (tenor) en David Greco (bas).

Verder is een belangrijke rol weggelegd voor het grote nieuwe orgel in de Lutherse kerk, naar een ontwerp van Arp Schnitger, en een transportabel positief gebouwd in Schnitgers stijl.

De jubileumconcerten zijn:

  • vrijdag 29 november (20.00 uur) in de Petrus en Pauluskerk in Loppersum
  • zaterdag 30 november (20.00 uur) in de Lutherse kerk in Groningen
  • zondag 1 december (15.00 uur) in de Bonifatiuskerk in Vries

Meer informatie: www.kamerkoortirana.nl.