Doet Tynaarlo niets voor mantelzorgers? Integendeel, zegt welzijnsstichting

Een bloemetje, een feest, een uitstapje... Gemeenten doen dezer dagen van alles om mantelzorgers een hart onder de riem te steken. Lezer uit Vries vindt echter dat zijn mantelzorger er bekaaid afkomt.

„Alleen een cursus en die is overdag”, meldt lezer via Miniman. „Maar dan werkt mijn mantelzorger en daar heeft ze dus niets aan.”

De Wolden geeft 300 euro

Het was zondag de Dag van de Mantelzorg. Gemeenten steken dan elk op eigen wijze mantelzorgers een hart onder de riem. De Wolden stopt bijvoorbeeld mantelzorgers 300 euro toe. Tynaarlo heeft besloten het budget in te zetten voor respijtzorg: dit betekent dat mantelzorgers ook eens een dagje of een dagdeel vrij kunnen nemen en dat iemand anders de zorg dan overneemt.

Maar een soortgelijke regeling heeft De Wolden ook. Toch maar eens vragen bij welzijnsstichting Trias, die namens deze gemeente onder meer de mantelzorgers ondersteunt, hoe het zit. Directeur Rob Prins verklaart dat er tot voor kort jaarlijks een uitstapje was voor mantelzorgers. „Daar zijn we mee gestopt omdat de belangstelling nogal terugliep”, vertelt hij.

Café met nuttige sprekers

In plaats daarvan is er vijf keer een café voor mantelzorgers, op wisselende locaties. „Daar komt dan een spreker die bijvoorbeeld vertelt over de ziekte van Parkinson of er komt een notaris informatie geven”, vertelt Prins. „En in de brief die de mantelzorgers hebben gekregen, wijzen we ook op onze cursus mindfullness voor mantelzorgers. Die moet hen ondersteunen om geestelijk goed met hun taak om te gaan.”

Zoals met zoveel zaken is het lastig tijdstippen te vinden waarop iedereen kan. „De cursus is inderdaad overdag, maar veel mantelzorgers zijn al wat ouder. Zij gaan liever niet ‘s avonds bij donker op pad.”