Ontdek Midden-Groningen: De Scharrelderij

KIEL-WINDEWEER - Ontdek Midden-Groningen, vandaag met Pieter Heida, oftewel: Boer Piet. Hij runt samen met Lotte Rensema ‘De Scharrelderij’, een kleinschalig vleesveebedrijf met een boerderijwinkel in Kiel-Windeweer.

Wat scharrelt er zoal rond bij jullie?

,,Bij ons rondom de boerderij lopen Berkshire varkens. Een sterk, makkelijk en vriendelijk ras uit Engeland waar het allerbeste varkensvlees vanaf komt. Ze kunnen bij ons echt varken zijn. Ze zijn altijd buiten en lopen de hele dag te wroeten op zoek naar eten. Wij werden een beetje verdrietig van het vlees dat in de supermarkt verkocht wordt, en dan vooral van hoe die dieren moeten leven. Deze boerderij zijn we begonnen, omdat we geloven dat het ook anders kan.”

Jullie hebben ook hele mooie koeien.

,,Zeker, echte Groninger Blaarkoppen. Een heel oud en sterk ras, een soort oerkoe, dat zich heel goed zelf kan redden. Ze lopen buiten in een natuurgebied, eten alleen maar gras en krijgen zelfs hun kalfjes buiten. En het mooie is, de kalfjes die buiten geboren worden zijn nooit ziek. In de winter gaan ze wel naar binnen.”

Wat gebeurt er met het vlees?

,,Al het vlees verkopen we in onze eigen winkel. Het is goed vlees, vrij van alles wat je er niet in wilt hebben. Hele lekkere hamburgers of suddervlees maar ook dingen die de slager niet heeft: bavet, jodenhaas, T-bones. We verkopen daarnaast andere streekproducten zoals biologische kaas, aardappelen, honing of sap.”

Heb je nog meer tips voor streekproductenwinkels?

,,Mulder Pot in Kropswolde is een molen waar ze hun eigen meel verkopen. Ze hebben heel veel mixen voor de thuisbakker om brood, cake of bijvoorbeeld poffert te bakken. Op dit moment hebben ze een actie voor spekkendikkenmeel met spek en droge worst van ons. In de boerderijwinkel van Dallinga in Zuidbroek verkopen ze heel veel groente en fruit uit de streek. Ze verbouwen zelf aardappels, hele lekkere. Die liggen ook bij ons in de winkel. En straks in het voorjaar zijn er bij Doornbosch in Borgercompagnie weer heerlijke asperges. Daar zijn onze varkens ook blij mee want alle afgekeurde asperges krijgen zij!”