FC Groningen knokt zich naar driepunter

GRONINGEN Voor de tweede achtereenvolgende keer won FC Groningen een wedstrijd waarin het publiek vol aan zijn trekken kwam. Was de zege op Willem II dikverdiend, Vitesse had in een halfvol Gelredome op basis van de kansen wel recht op een punt.

Vitesse - FC Groningen was op voorhand al een interessante wedstrijd. De thuisclub had twee weken eerder voor het eerst sinds ruim een jaar een thuiswedstrijd verloren, van laagvlieger ADO Den Haag. In de daaropvolgende uitwedstrijd tegen FC Emmen had de subtopploeg van trainer Leonid Slutsky zich van een nog slechtere kant laten zien door met slap, ongeïnspireerd spel de Drentse ploeg alle ruimte te bieden en met 2-1 te verliezen. De verwachting was dat een getergd Vitesse zich tegen FC Groningen zou revancheren voor de bittere nederlagen tegen twee clubs uit de onderste regionen.

Test

Voor FC Groningen was het duel in Arnhem een mooie test voor het tegen Willem II zo succesvol gebleken tweespitsensysteem. Zou de ploeg van Danny Buijs daarmee ook een subtopper in verlegenheid kunnen brengen?

Zowel Vitesse als FC Groningen trad aan in een 4-4-2 met drie echte aanvallers. Beide trainers hadden hun derde aanvaller links op het middenveld geposteerd, maar zowel Bryan Linssen aan de kant van Vitesse als Mo El Hankouri bij FC Groningen had de vrijheid om bij balbezit de vleugel te verlaten en tussen de linies te verschijnen. Bij balverlies dienden zij de rechtsback van de tegenpartij voor de voeten te lopen.

Voor de rust was het balbezit nog keurig over beide partijen verdeeld. De jonge centrale verdedigers van de thuisploeg, Danilho Doekhi (21) en Armando Obispo (20), bleken toen meer moeite met het spitsenduo van FC Groningen te hebben dan aan de andere kant Mike te Wierik en Ko Itakura met de Malinees Nouha Dicko en de jonge Nederlander Jay-Roy Grot.

De Arnhemse spitsen doken na vroege voorzetten van de backs Julian Lelieveld en Max Clark een paar keer dreigend op voor het doel van Sergio Padt, maar echt groot doelgevaar ontstond daar niet uit. Aan de andere kant sneden Kaj Sierhuis en Joël Asoro wel enkele keren door het verdedigingshart van Vitesse met twee goede goals tot gevolg (0-2).

Een uitblinkende Padt

Bij Vitesse kwam het grootste gevaar van Bryan Linssen die een paar keer goed vrij kwam achter de spitsen en die met zijn fantastische traptechniek Padt tot respectievelijk een goede én een fantastische redding dwong. In de tweede helft liet Linssen de uitblinkende Groningse doelman zelfs tweemaal kansloos. Drie minuten na rust lokte hij met een slimme sprint in de zone tussen rechtsback Deyovaisio Zeefuik en Mike te Wierik een weergaloze dieptepass van doelman Remko Pasveer uit. De timing van de sprint, en de afronding van Linssen waren van een buitengewoon hoog niveau (1-2). In de tweede minuut van extra tijd zag Padt tot zijn opluchting een strak schot van de oud-aanvaller van FC Groningen rakelings naast zoeven. In de drie kwartier daarvoor had de doelman van FC Groningen het drukker dan in de drie voorgaande wedstrijden samen. In een reflex redde hij op een schot van dichtbij van de Israëlier Elazar Dasa en verder blokte hij knap twee pogingen van invaller Tim Matavz en eentje van Dicko, al werd diens inzet afgevlagd vanwege buitenspel.

Dat Vitesse in de tweede helft de overhand kreeg was mede het gevolg van een tactische ingreep van Danny Buijs. Na de snelle aansluittreffer van Vitesse wisselde de trainer spits Kaj Sierhuis in voor extra verdediger Samir Memisevic om zo de ruimtes in zijn achterste linie voor Vitesse nog kleiner te maken.

El Hankouri ging naast en achter Asoro spelen. FC Groningen had daardoor op het middenveld een mannetje minder en speelde meer vanuit de counter, wat nog drie goede aanvallen opleverde ook. Maar Ajdin Hrustic en Mo El Hankouri schoten hoog over, terwijl Asoro een teenlengte tekort kwam op een voorzet van Zeefuik.

Hrutisc

Nadat Buijs zijn onopvallende uitblinker Hrustic - goed voor een passzuiverheid van 96%, een percentage waarop zelfs Frenkie de Jong en Sergio Busquets jaloers zijn - had gewisseld, verloor FC Groningen pas echt de slag op het middenveld en kreeg Vitesse ook zijn grootste kansen: de genoemde van Dasa, Matavz en Linssen en ook nog een kopbal van invaller Darfalou. Met de Algerijn als derde Arnhemse centrumspits was de aanwezigheid van Memisevic als derde centrumverdediger inmiddels pure noodzaak.

In de laatste minuut van de extra tijd kregen El Hankouri en de voor Hrustic ingevallen Charlison Benschop in één aanval elk nog kans op een derde Groningse treffer, maar niet alleen FC Groningen had vrijdagavond in Arnhem een uitblinker in doel staan.