Dichter bij het Verleden

HOOGEZAND Het project Dichter bij het Verleden is voor en door verhalenvertellers en erop gericht om jong en oud in de gemeente Midden-Groningen met elkaar te verbinden. Het project richt zich op ouderen in de leeftijd van 55+.

Het idee is mede opgezet omdat ouderen verhalen vertellen waarvan toekomstige generaties kunnen leren, geven initiatiefnemers Laura Mijnders en Gerard Rozeboom aan. Zij vormen samen met Remda Spoelstra, Nouschka van der Meij en Rob Rosendahl de projectgroep. Het idee van Dichter bij het Verleden is om dichters aan oudere verhalenvertellers te koppelen om nieuwe gedichten en verhalen te laten ontstaan.

,,Het idee ontstond vanuit mijn deelname aan het project ‘Dichten met oma’ van Lilian Zielstra in Groningen”, zegt Laura. Hierbij maakten ook dichters poëzie na gesprekken met ouderen. ,,Gerard en ik zijn samen naar de boekpresentatie geweest en kregen het erover dat we eigenlijk vonden dat het project voortgezet moest worden. Dat we hier wat mee moesten doen voor de mensen uit en om Hoogezand. We hebben Lilian gevraag wat zij hier van vond en ze gaf haar goedkeuring.”

In februari van dit jaar was het eerste overleg. ,,We hebben eerst een aantal brainstormsessies gehad om ons het project eigen te maken. Een groot verschil is bijvoorbeeld dat Lilian voornamelijk langs verzorgingstehuizen ging en groepssessies had, en wij ons meer richten op mensen die zelfstandig wonen omdat die vaak nog iets meer met eenzaamheid te maken hebben en we juist hen met elkaar in contact willen krijgen.”

Subsidie

Mede door subsidie, overleg met de gemeente en de bibliotheek is zaterdag 21 december van 19.00 tot 21.30 uur de aftrap van het project in theater Het Kielzog. ,,Een nostalgische avond met gedichten en muziek uit het verleden. We willen deze avond laten zien en uitleggen wat ons project is. In 2020 wordt echt begonnen met de ouderen benaderen voor individuele en groepssessies in de gemeente Midden- Groningen. Het subdoel is dat er contacten ontstaan die blijvend zijn. Dat ouderen met elkaar in contact komen tijdens de groepssessies. We willen zo bijdragen aan het doorbreken van eenzaamheid. Dat je echt tijd en aandacht voor elkaar hebt. Het project is al begonnen in de gemeente Oldambt.”

,,Je beseft hoe de tijd veranderd is. We vinden het om op deze manier belangrijk levenslessen over te dragen en dat deze bewaard blijven. Ouderen hebben veel tips en je beseft ook dat wat we nu hebben allemaal niet zo vanzelfsprekend is. Denk aan social media. Aan de ene kant heb je veel contact met mensen, maar wie niet mee kan komen kan zich uitgesloten voelen.”

Samenwerking

De grootste uitdaging zien Laura en Gerard in het bereiken van de doelgroep. ,,We zijn druk bezig met het vinden van ingangen, onder meer via buurthuizen en dergelijke. We hebben flyers laten drukken die bezorgd gaan worden en gaan ook zelf flyers aanbieden. Zo kunnen we persoonlijk uitleg geven over het project.” Dankzij de cultuurcoach van het Kielzog, Leonie Dijkema, zijn er al samenwerkingen voor het project ontstaan.

Verschillende dichters hebben zich al aangemeld om mee te werken. ,,We kijken welke dichter het beste past bij diegene die zich heeft aangenmeld. Het vertrouwen moet er zijn en het moet echt het verhaal van de oudere zijn. Het hoeft echt niet een bijzonder of zwaar verhaal te zijn om bij te kunnen dragen. Een voorbeeld is iemand die met de fiets in de sloot belandt is, of hoe je eerder aan het slootjespringen was.”

,,De dichter gaat na één of twee keer koffie gedronken te hebben met de oudere aan de slag met het gedicht. Wat belangrijk is dat de diegene zich in het werk moet herkennen. Als dat klaar is wordt de oudere gefotografeerd of geportretteerd. Het idee is dat de verhalen gebundeld worden en dan bij ieder gedicht een foto of schets staat. Dit kan tevens een voorwerp zijn. Eind 2020 willen de verhalenbundel presenteren. We hebben al een uitgever gevonden die het uit wil geven.”

Kijk voor meer informatie op de website dichterbijhetverleden.nl/ of stuur een e-mail naar info@dichterbijhetverleden.nl.

Cindy Houwen