Bewoners appartementencomplex aan Spica in Hoogezand: 'We leven constant in angst'

In het appartementencomplex aan de Spica in Hoogezand leven bewoners al langere tijd in angst door het gedrag van de man die dinsdag hulpdiensten liet uitrukken vanwege ‘een mogelijk gevaarlijke situatie’.

De bewoner, die is meegenomen naar het politiebureau, zou al meer dan een jaar voor overlast zorgen. ,,Er is lawaai, er wordt geschreeuwd, er worden dingen kapot gegooid’‘, vertelt Meindert Venema van de bewonerscommissie.

In het complex bevinden zich achttien appartementen. ,,17 huishoudens leven in constante angst om wat er allemaal gebeurt. We zijn bang dat deze man zichzelf iets aandoet, maar ook dat ons iets overkomt’‘, aldus Venema.

‘De maat is vol’

Wat de mogelijk gevaarlijke situatie precies inhield, is nog onbekend. Meerdere woningen werden ontruimd en ook de omgeving werd afgezet. Het duurde even voordat de politie met de man in contact kwam. Binnen een uur meldde de politie dat de situatie onder controle was en dat bewoners terug naar binnen mochten.

Venema wil gezegd hebben dat hij en zijn buren goed zijn opgevangen in de tegenovergelegen Sterreflat. ,,Maar de maat is nu vol. Onze verhuurder, Lefier, moet zorgen voor vervangende woonruimte voor de man die ons zoveel overlast bezorgt. Als hij weer terugkomt in ons complex, komt de bewonerscommissie in opstand. Dit kan zo niet langer.’‘

‘Veendammer toestanden’

Venema zegt niet te moeten denken aan ‘Veendammer toestanden’. Hij verwijst daarmee naar de gasexplosie in een appartementencomplex op de hoek van de Julianalaan en de Prins Berhardlaan. Daarbij kwam een 37-jarige man, die volgens de bewoners ook al langere tijd voor overlast zorgde, om het leven en raakten drie bewoners gewond. Vijf appartementen werden totaal verwoest en moesten compleet worden herbouwd. Elf andere woningen zijn gerenoveerd.

Lefier en Midden-Groningen hielden aan het eind van de middag een besloten bijeenkomst voor de bewoners. Doel was vooral een luisterend oor te bieden. Madelien Piek van van Lefier zei verder niet inhoudelijk op de gebeurtenissen in te kunnen gaan in verband met privacyregels.