'Het aantal zwemmers is na de zomervakantie explosief gegroeid'

HOOGEZAND - In sportcentrum De Kalkwijck in Hoogezand wordt zaterdag 23 november een provinciale zwemwedstrijd gehouden voor mannen en vrouwen met een verstandelijke beperking.

Het sportfestijn wordt georganiseerd door Stichting De Brug, regio Midden-Groningen, en de Rotaryclub Hoogezand-Sappemeer. De serviceclub is sinds jaar en dag sponsor van Stichting De Brug. De wedstrijden vinden plaats van 's morgens half tien tot 's middags twee uur

"Er doen bijna 100 zwemmers mee uit de drie noordelijke provincies", vertelt bestuurslid Martijn Oosterveld. Hij is samen met Yvette Pama trainer van de wedstrijdploeg die zaterdag een thuiswedstrijd speelt. "Ze strijden om de medailles op de afstanden 25, 50, 100 en 200 meter schoolslag, vrije slag en rugcrawl. Individueel en estafette."

"Het aantal zwemmers bij ons is na de zomervakantie explosief gegroeid", vervolgt Martijn. "We trainen op woensdagavond van half zeven tot kwart over zeven in het zwembad en het wordt steeds drukker. We hebben twee banen waar de wedstrijdploeg traint en de derde baan is bedoeld als kweekvijver. Mooi om te melden is dat de wedstrijdploeg inmiddels flink is uitgebreid. Van negen naar vijftien. Fantastisch toch? Of we zaterdag ook meer medailles in de wacht gaan slepen? Dat is nog even afwachten. We weten namelijk niet hoe sterk de andere ploegen zijn. Maar normaal gesproken worden veel van onze zwemmers op het podium gehuldigd."

De zwemmers kijken uit naar de wedstrijd, weet Martijn. "Ze zijn echt aan het aftellen en de adrenaline stroomt door de aderen. Een aantal zwemmers doet voor de eerste keer mee en dat is eerlijk gezegd best wel spannend. Vanavond, woensdag 20 november, staat de laatste training op het programma. We moeten ze een beetje afremmen. Oppassen dat ze door hun enthousiasme niet geblesseerd raken. We gaan vooral oefenen op onderdelen als de start en het keerpunt."

Paul Abrahams