Wim Rozema houdt indrukwekkende vijfde Jaap Westerdiep lezing in het Kielzog

HOOGEZAND - ’t Was in de haarfst van negentienainenvattig, dat Martha Cohen en heur bruiertjes en de aandere Jeudenkinder, dij van Polak en dij van Levie van school oaf mozzen …’

Een citaat uit het prachtige boek ‘Martha, vertelsters van Spoorwieke’ van Kees Visscher. Zo begon Wim A.H. Rozema de vijfde Jaap Westerdiep lezing in theater het Kielzog in Hoogezand en vervolgens was het anderhalf uur doodstil in de tot de laatste plek bezette theaterzaal.

Rozema vertelde aan de hand van veel herkenbaar, groot geprojecteerd, eigen fotomateriaal over de spoorlijn, die dwars door de gemeente loopt en wat zich daar afspeelde tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Drieënnegentig keer reed er over dit baanvak, Staatslijn 162 B, een trein met Joodse medeburgers - in totaal 108.000 - van Kamp Westerbork in Hooghalen naar de vernietigingskampen in Oost Europa.

Rozema, vroeger docent Geschiedenis en Staatsinrichting aan de voormalige Openbare MAVO ‘De Hilgestede’ in Zuidbroek en thans secretaris van de Historische Vereniging Hoogezand – Sappemeer e.o., vertelde het verhaal van de machinist, de gevangenen in de trein en de getuigenissen van mensen, die de trein elke dinsdagochtend zagen langsrijden. Langs Spoorwieke, de overweg aan de Kerkstraat, het Wester- en het Oosterpark en langs het Westeind, richting Zuidbroek.

Belangrijk thema voor Rozema is het begrip ‘Vrijheid’. Hij draagt dit met name uit, wanneer hij met basisschoolleerlingen de Joodse begraafplaats in Kolham bezoekt en excursies leidt naar Kamp Westerbork in Hooghalen.

De Westerdiep lezing werd muzikaal omlijst met stemmige Jiddische muziek, gespeeld door Joost van Rheeden, eerste klarinettist van het Noord Nederlands Orkest. Na afloop van de lezing maakte Rozema verheugd bekend, dat de zesde Jaap Westerdieplezing, in 2021, zal worden gegeven door zijn zeer gewaardeerde collega Nick Kieft, grensoverschrijdend historicus, uit Noordbroek.

Het bij de Westerdiep lezing verschenen boekje is door Rozema overhandigd aan Mien Westerdiep.