Lopend vuur uit Normandië

SAPPEMEER Hardloopvereniging de HoogeZandloperS doet mee aan de bevrijdingsvuur estafette van 4/5 mei van Normandië (Frankrijk) naar Wageningen. ‘Het is een geweldige ervaring, want je loopt ’s nachts in het donker.’

Het initiatief om de HoogeZandloperS hier aan mee te laten doen komt van lid Anita Kunst. ,,Het idee kwam van mijn vader. Hij heeft affiniteit met Wageningen, hij is daar elk jaar en ziet dan steeds loopgroepen aan de run meedoen. Ik wist niet dat het bestond. Het leek me een leuke en unieke ervaring voor de club, en dacht dan moeten we het wel komend jaar doen omdat het dan 75 jaar bevrijding is.” Anita kreeg positieve reacties en aanmeldingen en toezeggingen, dus met het team komt het goed. ,,Daar doe ik het ook voor.”

Twee groepen

Het team bestaat uit twintig personen, die voor de loop wordt gesplitst in twee groepen. ,,We starten in Wageningen, daar moet je bij zijn. Vervolgens loopt een ploeg richting Zwolle. Het andere team zit dan in een busje en zij lopen vanaf Zwolle richting Hoogezand. We verzamelen ergens bij Zuidlaren, om zo met elkaar het laatste stuk te kunnen doen. Het is een geweldige ervaring want je loopt ’s nachts in het donker. De start is om 00.00 uur. Er doen wel tachtig teams mee, dus start je wel met zo’n 1500 tot 2000 deelnemers.”

De ploeg van de HoogeZandloperS loopt om en om een stuk. De afstand die een loper loopt gaat in overleg en is natuurlijk afhankelijk van hoe het gaat. Een specifieke training, zoals voor een marathon, is er niet. Er wordt normaal getraind. In totaal overbrugt het team 190 kilometer. De lopers hopen dan op 5 mei tussen 13.00 en 14.00 uur aan te komen bij het plein bij het Kielzog.

LED-scherm

Naast Anita, die de zaken voor de lopers regelt zijn er nog twee organisatoren: Ben Poker en Ger Wilpstra. Laatstgenoemden houden zich vooral bezig met de randactiviteiten, want voor de ontvangst van de hardlopers wordt ook van alles georganiseerd. Zo is het een idee om het publiek beelden van de bevrijding van Hoogezand-Sappemeer te laten zien op een LED-scherm.

Bevrijdingsfestival

,,We zijn tevens bezig om muziek te regelen en hebben al contact met diverse bandjes”, aldus Anita. ,,Het idee is eigenlijk een soort bevrijdingsfestival te creëren.” De lopers worden binnengehaald door een fanfare showband en legertuigen. ,,De gemeente moet toestemming geven, dus dat heb ik als eerste geregeld. Hoe leuk is het om door de burgemeester binnengehaald te worden? De gemeente was heel positief.” De komende maanden wordt nog meer invulling aan het programma gegeven en nog andere dingen geregeld, zoals een schaal waarin het vuur aangestoken kan worden.

De club heeft een paar lopen waar ze als grote groep aan meedoen. ,,De halve marathon van Haren en Amsterdam en natuurlijk de 7 van Martenshoek. Dat is een thuiswedstrijd. Daarnaast hebben we elk jaar een barbecue en een clubdag. We zijn een gezellige, sociale hardloopclub.”

Meer op www.hoogezandlopers.nl/ of op de Facebookpagina.

Cindy Houwen