Verdachte spreekt alleen Gronings, de rechters proberen hem te verstaan

Rechters moesten zich donderdagochtend extra inspannen om in gesprek te geraken met de verdachte: de man spreekt alleen Gronings.

De verdachte is een 51-jarige man uit Veendam. Hij wordt onder meer verdacht van het in brand steken (met aanmaakblokjes) van een auto in Westerlee. De man dacht dat de blauwe auto van zijn ex was. Het zou gaan om een wraakactie. De auto - zelfde kleur - was echter van een buurtbewoner.

De man zou eerder brand hebben gesticht in Muntendam, waar zijn ex toen woonde. Vanwege de problemen ging zij naar haar ouders in Westerlee. Behalve van brandstichting wordt de man ook verdacht van het vernielen van auto’s.

Verdachten mogen wel Fries spreken

De officier van justitie eiste drie jaar celstraf waarvan een jaar voorwaardelijk. Ook moet een locatieverbod worden opgelegd voor Muntendam en Westerlee en omgeving.

De wet schrijft voor dat rechtszaken in het Nederlands worden gevoerd. In de rechtbank Noord-Nederland geldt dat verdachten ook Fries mogen spreken, ook in de rechtbanken van Assen en Groningen. Voor het Groninger dialect geldt deze uitzondering niet.

De rechters maakten er een mengelmoesje van. De officier van justitie - zij is het Gronings niet machtig - werd bijgestaan door een ‘Grunniger’ medewerker van het Openbaar Ministerie.

Naast het slachtoffer zat een tolk Engels. Kon zij de zitting volgen? ,,Tot op zekere hoogte.’’

over twee weken.