Boekpresentatie Daan Hulsebos van historische vereniging zorgt in Foxhol voor een bomvolle Klabbe

De grote zaal van dorpshuis De Klabbe in Foxhol was zaterdagmiddag haast te klein om de honderden belangstellenden voor een historisch boek over het dorp te bergen.

Op zijn drieënzeventigste verjaardag kon Daan Hulsebos zichzelf zaterdag een fraai cadeau geven: ’Foxhol en Foxholsterbosch, twee unieke dorpen met een rijke historie en interessante inwoners’.

Bijeenkomst met een hoog reüniegehalte

Ze bleven maar binnendruppelen, de belangstellenden voor een exemplaar van het boek. Uit Foxhol of van daarbuiten, maar met een geschiedenis in het dorp en waardoor de bijeenkomst een hoog reüniegehalte kreeg

,,Lokale geschiedenis leeft’’, merkte Wim Rozema, secretaris van de historische vereniging Hoogezand-Sappemeer e.o, vergenoegd op.

Bloeiende middenstand

In het zo goed als verdwenen Foxholsterbosch stonden ooit drie aardappelmeelfabrieken en meerdere scheepswerven. Foxhol kende een bloeiende middenstand en meer dan 50 winkels, transportbedrijven en boerderijen.

Onderwijs, verenigingen, de verschrikkingen van de Tweede Wereldoorlog , religie, de komst van de Molukkers naar Foxhol, het Foxholstermeer; Hulsebos beschrijft het allemaal.

Pluustergoud

Met de publicatie van het boek op groot formaat en hardcover wordt tien jaar onderzoek bekroond. Schrijver Hulsebos is als bestuurslid en redacteur van Pluustergoud, actief als vrijwilliger bij de historische vereniging.

Die heeft een naam hoog te houden waar het aankomt op boeken publiceren. Het vorig jaar verschenen herinneringsboek Hoogezand-Sappemeer was het laatste succesnummer in een rij boeken en waarvan de herdruk inmiddels zo goed als uitverkocht is.

Ook de 550 exemplaren van Foxhol en Foxholsterbosch zijn zo goed als weggezet. Het boek telt 350 pagina’s en bijna 600 foto’s, waarvan 90 schoolfoto’s. Kostprijs 60 euro, maar wordt dankzij sponsoring aangeboden voor 25 euro.

Opgedragen aan de ouders van de auteur

,,Een uniek document over twee dorpen die te belangrijk zijn om vergeten te worden’’, aldus de auteur, die even emotioneel werd toen hij het boek opdroeg aan zijn ouders, omdat zij ooit besloten naar Foxhol te verhuizen.

Het eerste exemplaar was voor Taede Smedes van het Historisch Archief Midden-Groningen. Hij was het die Hulsebos inspireerde tot het doen van onderzoek en hem op het rechte spoor hield.