Speciale TOP 2000 pubquiz in Groningen, Assen en Zuidlaren

Er kon geen mens meer bij in Café Oblomov. Zondagavond hielden Radio 2 DJ’s Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof in het café aan de Poelestraat in Groningen een speciale TOP 2000 pubquiz. Deze week kan heel Nederland stemmen op zijn of haar favoriete nummer.

Na de openingshandeling in Woerden reisde de dubbeldekker van de radiozender gelijk via Hoogezand naar Groningen. Geparkeerd voor het Stadhuis aan de Grote markt, kon de dubbeldekker niet aan het oog ontspringen: ‘TOP 2000 Stembus’ staat in koeienletters op de bus geschreven. Beneden kunnen de DJ’s plaatjes draaien, boven werkt de redactie.

Quiz volgeboekt

Stemmen kon aan de Grote Markt niet, omdat de uitzending was afgelopen. Groningen hoefde echter niet te treuren: de DJ’s verplaatsten het feestje ‘gewoon’ naar Oblomov. De bedrijfsleider van het café was sceptisch toen de DJ’s hen benaderden, vertelt hij, maar al snel was de quiz zo volgeboekt dat ook een beroep op het achterste zaaltje werd gedaan en extra personeel aangesleept moest worden.

Op tafeltjes en de bar liggen de vragenlijsten: drie kantjes met invulvakjes voor de bak vragen over oude én nieuwe nummers: welke band staat op dit plaatje en wie ontbreekt er? Welk nummer is dit? En wie kan het beste dansen? Team Ouwehoeren is er van onder de indruk. De TOP 2000 fans aarzelden niet en schreven zich direct in. „Als het in Groningen is willen het niet missen”, zegt het duo Groningers lachend.

‘Al die energie eruit’

Ook Jan van der Veen moest erbij zijn. Ieder jaar volgt hij de hitlijst op radio en televisie. Toen hij over de drempel van Oblomov stapte, had hij nog geen team. „Ik zag Peter (een van de teamleden red.) en vroeg of zij nog versterking nodig hadden.” En zo geschiedde. In tussentijd ratelen de DJ’s de ene na de andere vraag eruit. Van der Veen lacht: „Die hebben natuurlijk de hele dag in die bus gezeten, nu gaat al die energie eruit.”

Morgen rijdt de bus in alle vroegte via Eexterveen en Zuidlaren naar Assen. Daar worden de DJ’s op het Stationsplein opgewacht door een schoolklas, de burgemeester en Judy Blank. Wie zijn lijstje gereed heeft kan op speciale stemzuilen bij de bus stemmen. Dat kan ook via de website van Radio 2. Stemmen kan tot zaterdag 17.00 uur.