Foxhol en Foxholsterbosch staan te boek

FOXHOL - De dorpen Foxhol en Foxholsterbosch waren afgelopen zaterdag heel even het middelpunt van de wereld.

Secretaris Wim A.H. Rozema van de Historische Vereniging Hoogezand–Sappemeer e.o. kon in MFC De Klabbe zo’n 300 belangstellenden voor het nieuw te presenteren boek over beide dorpen verwelkomen.

„Lokale geschiedenis leeft”, aldus Rozema, tijdens zijn welkomstwoord. Hij prees de leden van zijn vereniging voor hun creativiteit aangaande het doen van historisch onderzoek en het schrijven van artikelen en boekwerken. Zo is nu ook de geschiedenis van deze beide dorpen in een schitterend boekwerk vastgelegd met als titel : ’Foxhol en Foxholsterbosch, twee unieke dorpen met een rijke historie en interessante inwoners’.

„Een hele klus!”, volgens auteur Daan Hulsebos in zijn toespraak tijdens de presentatie. Hulsebos :”Eindelijk, het is zover, hij is er. Meer dan tien jaar heb ik gewerkt aan het samenstellen van een boek over Foxhol en Foxholsterbosch. Ik vond echter dat het nu wel tijd werd om het project af te ronden, tenslotte heb ik ook niet het eeuwige leven en het zou doodzonde zijn als alles wat ik heb verzameld niet bekend zou worden bij een breder publiek. Het is maar goed dat je van te voren niet altijd weet wat de consequenties zijn van bepaalde beslissingen. Daarentegen had ik het niet graag willen missen en als je zoals ik van nature nieuwsgierig bent, is archiefonderzoek een uitermate geschikt middel om je nieuwsgierigheid te bevredigen.”

Het eerste exemplaar werd door de schrijver overhandigd aan gemeentearchivaris Teade Smedes als dank voor zijn steun en adviezen tijdens het historisch onderzoek. Na het officiële gedeelte konden de aanwezigen het door hen bestelde boek in ontvangst nemen. Een feest der herkenning!

De enthousiaste reacties over deze prachtige, door Jan Pekelder vormgegeven uitgave, gedrukt bij Comprint in Sappemeer, waren niet van de lucht.