Bibberbeestjes maken, bouwen met aardappel

HOOGEZAND -Bibberbeestjes maken, bouwen met stukjes aardappel of een melkopschuimer omtoveren tot tekenrobot. Het was knutselen 2.0 bij het Innovatiefestival in Hoogezand.

,,Kinderen van alle leeftijden konden zich de hele dag vermaken. Ik zag zelfs hele jonge kinderen van drie jaar een robot van karton bouwen,” vertelt organisator Anneke Tiddens van Biblionet.

Het was een drukte van belang in en rond de bibliotheek en het Kielzog afgelopen zaterdag. De organisatie is dan ook erg tevreden over de opkomst en kreeg veel complimenten over de veelzijdigheid van het festival.

Naast de knutselactiviteiten waren er lezingen en presentaties, onder andere van bedrijven uit de buurt. ,,Ik heb mij erover verbaasd dat er zoveel innovatieve bedrijven hier rondom Hoogezand zijn. Allerlei aspecten van innovatie kwamen aan bod zoals stof maken van hennep, plastic maken van aardappelzetmeel of kunst creëren uit afval. En op allerlei niveaus. Er waren MBO leerlingen die een escaperoom hadden gemaakt, presentaties van onderzoekers en RUG studenten. Maar ook een gerenommeerd bedrijf als Bodewes gaf een lezing over hoe zij actueel blijven.”

Voor het Kielzog stond de ‘Snackbar van de toekomst’ en ook daar was het druk. ,,Van te voren vroegen we ons af: is iedereen hier wel klaar voor, maar het liep als een trein!”, lacht Anneke. ,,De pompoenpatat, wormmeelfriet en zeewierhamburgers vlogen over de toonbank. Wij hebben na afloop alle makers die meededen getrakteerd en iedereen vond het heerlijk.”

Na deze succesvolle editie kijkt de organisatie alweer vooruit. ,,We hopen het festival volgend jaar weer te organiseren. Het is zo mooi om die passie voor innovatie te zien bij iedereen. Jong en oud kan hier iets opsteken en misschien wel een talent ontdekken waar hij of zij verder mee wil.”