Hij doet het! Grootste zonnepark van Nederland (dat bij Hoogezand) levert direct aan het hoogspanningsnet

Het zonnepark Midden-Groningen doet het. Als eerste zonnepark van Nederland zijn de 315.000 zonnepanelen bij Hoogezand en Sappemeer direct aangesloten op het hoogspanningsnet. 12.000 bomen moeten op termijn het zicht op de zonnepanelen verminderen

Het zonnepark van Chint Solar is 117 hectare groot. De 315.000 zonnepanelen leveren duurzame stroom aan minstens 32.000 huishoudens en is daarmee het grootste zonnepark van Nederland.

Speciaal door omvang technische uitdagingen

Oliver Schweiniger, managing director van Chint Solar Europe, noemt de ingebruikname van zonnepark Midden-Groningen een mijlpaal. ,,Een duidelijke bijdrage aan de energietransitie in Nederland. De oplevering van een zonnepark is altijd bijzonder, maar deze is voor Chint Solar extra speciaal vanwege de omvang van en de technische uitdagingen.’’

Zonnepark Midden-Groningen is als eerste aangesloten op het hoogspanningsnet van TenneT en daar is Chint Solar, zegt Schweiniger, trots op. ,,Het zonnepark Midden-Groningen laat zien dat de energietransitie alleen werkelijkheid wordt als alle partijen als team nauw samenwerken.’’

Goed weer zorgt voor snelle bouw

De bouw begon begin dit jaar. Door de goede weersomstandigheden kon er flink worden doorgewerkt en was het zonnepark, zoals gepland, eind oktober klaar. In totaal is er ongeveer 1000 kilometer kabel gelegd en zijn ongeveer 85.000 palen geslagen.

De eerste plannen voor het zonnepark stammen uit 2015. Powerfield maakte afspraken met landeigenaren en begon met de voorbereidingen. Chint Solar name het project begin 2017 over. In samenspraak met omwonenden is het zonnepark ingepast in het bestaande landschap.

Zonnepark versterkt biodiversiteit

Tussen het zonnepark en de bestaande huizen is een groenstrook met grassen en bloemden gecreëerd. Een haag van 12.000 bomen, inclusief meidoorn en hulst, is geplant om het zicht op het zonnepark te verminderen. Een kudde schapen houdt het gras onder de panelen kort.

Volgens Chint Solar versterkt het zonnepark de biodiversiteit omdat vogels er ongestoord kunnen broeden en insecten een plekje vinden tussen grassen en bloemen. Sinds TenneT het zonnepark eind oktober in gebruik nam is het volledig operationeel. Voorjaar 2020 wordt het zonnepark officieel feestelijk geopend.