WinterWelVaart: over schippers en schepen

SAPPEMEER De Historische Scheepswerf Wolthuis en de Haven van Sappemeer zijn zaterdag 14 december locaties voor WinterWelVaart. De officiële opening wordt verricht door burgemeester Adriaan Hoogendoorn.

,,Het is de tweede keer dat we dit organiseren”, vertellen Govert Tukker, Harry Struik en Johan Kielman van de Historische Scheepswerf Wolthuis. ,,We hebben eerder contact met de organisatie van WinterWelVaart gehad. Toen waren er geen schepen en is het afgeblazen. Vorig jaar zou het in Winschoten zijn, maar dat ging niet door. Toen hebben we in korte tijd, zo’n twee maanden, de organisatie op poten gezet. Het was een groot succes, we schatten dat we zo’n vierhonderd tot vijfhonderd bezoekers hebben gehad. Nu hebben we het dit jaar weer, net als Zoutkamp. Veel schepen die daarna bij de grote WinterWelVaart in Groningen, komen eerst bij ons.”

Voorbereidingen

Na de bouwvakvakantie werd al begonnen met de voorbereidingen voor de editie van dit jaar. Er zijn in ieder geval alweer zo’n twintig standhouders die hebben toegezegd te komen. ,,Het gaat om musea, verenigingen en de scoutingclub. Alles wat met de maritieme wereld te maken heeft.”

Zo tonen en verkopen kunstenaars in de werfgebouwen hun artistieke producten, kunnen bezoekers scheepsmodellen bewonderen en geven nautische instanties informatie en voorlichting. ,,Onder de deelnemers is iemand uit Noord-Duitsland en museumwerf Utrecht is er ook weer.” Op het werfterrein ronken de oude scheepsmotoren van het Appingedammer Bronsmotoren Museum en het Maritimes Museum Westerende. De gerestaureerde, meer dan 80 jaar oude, zeilboot ‘Gien’ staat er te pronken en Harm Kay rookt zijn verse paling.

Stoombootje maken

Kinderen tot 16 jaar kunnen onder begeleiding hun eigen, werkende, stoombootje maken. ,,Ze mogen deze in elkaar zetten en controleren of hij het doet. Het resultaat mogen ze mee naar huis, daar mogen ze het afmaken en met het eindresultaat is een prijs te winnen.”

Bezoekers kunnen die dag van 10.00 tot 17.00 uur genieten van een keur aan activiteiten met muziek. In het bezoekerscentrum is om 13.30 uur de presentatie van de Tasmanroutes, een nieuwe recreatieve vaarkaart voor de provincie Groningen. Aansluitend houdt Leonard Teerling een lezing over ‘Kansen voor het (vaar)toerisme in Groningen’.

Schippers

In de haven is een zestal historische schepen aangemeerd. De Nestor en het in 1926 op de Wolthuiswerf gebouwde skûtsje ‘Trouwe Hulp’. De directieboot ‘Emma’, de tjalk ‘Verwisseling’ en de luxe motors ‘Cinclus’ en ‘Nomadisch’ completeren het zestal. Bezoekers kunnen kennismaken met de schippers, die over hun schepen vertellen. Verder vertelt in de roef van de ‘Trouwe Hulp’ Jan Sporrel verhalen over onder andere de beruchte zeerover Klaus Störtebeker, die in vroegere tijden de Noord- en Oostzee onveilig maakte. ,,Verder rijdt er een bus die die een rondje langs de scheepswerven rijdt. Dit is onder leiding van een gids en gratis.”

Vrijwilligers van de scheepswerf zijn er ook tijdens de WinterWelVaart. ,,We verzorgen het onderhoud van de werf, we maken dingen voor andere werven, we restaureren veel, niet alleen schepen maar ook molentjes bijvoorbeeld. Elk jaar exposeert een kunstenaar zijn werk, nu is dat Swanny Beukema. Verder geven we elk jaar een boekje uit, dit is mogelijk door donateurs. Wie donateur wil worden kan dit doen voor 25 euro per jaar.”

Cindy Houwen