170 jaar ‘Nut’ en cultuur

HOOGEZAND De Vereniging tot Plaatselijk Nut vierde vrijdag 29 november haar 170-jarig bestaan. De vereniging is 3 december 1949 opgericht en is daarmee één van de oudste nog bestaande verenigingen van Hoogezand-Sappemeer.

,,We hebben het gevierd in De Kern met een stampottenbuffet voor de leden en een optreden van Time Flies, een muziekgroep met leden uit de omgeving”, vertelt voorzitter Maarten Rietveldt. ,,De mensen vonden het leuk en gezellig. Voor het 150 jarig bestaan hadden we allerlei zusterverenigingen uitgenodigd, maar voor deze keer was besloten dit niet te doen, om het feest nu intern te houden.” Maarten hield zelf een praatje over de grote algemene maatschappelijke rol die het Nut heeft gespeeld en hoe dit opgeschoven is naar een culturele vereniging. ,,Bijvoorbeeld met toneel en muziek. We doen nog steeds nieuwe dingen. Zo zijn we begonnen met het vertonen van bijzondere films, wat vervolgens is overgenomen door de Filmliga die is opgericht. Dat hebben we eigenlijk altijd gedaan vanaf het begin, nieuwe dingen ontwikkelingen om de samenleving te stimuleren.” Initiatieven die vrijwel allemaal later werden overgenomen door de overheid.

Onderwijs

,,Er was in die tijd alleen onderwijs voor de rijken. Maar algemeen onderwijs voor iederen was er niet. Daar heeft het Nut voor gezorgd. Verder regelden we zaken die nu gewoon zijn, zoals de bibliotheek, de AOW na de Tweede Wereldoorlog. De Nutsspaarbank om mensen te stimuleren om te gaan sparen. Dat was allemaal plaatselijk georganiseerd. We hebben ook nog de handelsavondschool gehad, waar deelnemers taal en rekenen leerden en hoe ze een winkel moesten runnen.”

Bestuurswerk

De Vereniging tot Plaatselijk Nut in Hoogezand-Sappemeer telt 140 leden. ,,We komen één keer per maand bij elkaar, op de tweede woensdag. Eerder hadden we een willekeurige avond. Nu staat deze dag vast, tenzij er iets bijzonder is zoals recent de jubileumavond. We zijn nog op zoek naar een secretaris voor de vereniging. Het is moeilijk om daar iemand voor te vinden. Mensen willen geen langlopende verplichtingen meer terwijl het bestuurswerk niet zo moeilijk is. Als je bijvoorbeeld een lezing wilt houden bel je gewoon diegene op die je wilt uitnodigen. Het is zonde dat zoveel verenigingen stoppen vanwege te weinig bestuursleden.”

Functie

,,De ledenavonden worden goed bezocht, meestal toch wel rond de honderd mensen. Voor de toekomst hebben we nog niet echt concrete ideeën maar dat zal wel weer komen. De avonden lopen goed en we zijn niet van plan daar iets in te wijzigen. Als de overheid zich terugtrekt op bepaalde terreinen zou het kunnen zijn dat hier weer een functie voor ons ligt. Dat hangt ook van de maatschappelijke functie af. We doen nog steeds wel aan educatie met de lezingen over actuele onderwerpen, maar het grootste bestanddeel van de vereniging is cultuur geworden.”

Cindy Houwen