OM eist 12 jaar cel voor Peter R. voor wurgen echtgenote in De Groeve

De 56-jarige Peter R. moet 12 jaar naar de gevangenis voor het om het leven brengen van zijn vrouw Marion in hun huis in De Groeve. Dat heeft de officier van justitie namens het Openbaar Ministerie (OM) geëist. R. wordt doodslag ten laste gelegd en geen moord.

R. staat dinsdag terecht voor het wurgen van zijn 59-jarige vrouw op 17 juni in hun huis aan de Driehoekskamp in De Groeve. Hij deed dat, zo bekende hij tijdens de rechtszitting in de rechtbank van Assen, nadat zijn vrouw had gezegd bij hem weg te gaan. Ze was verliefd op een andere man, een vriend van haar man.

‘Niemand krijgt haar’

De 56-jarige man kon dit op geen enkele wijze verkroppen en wurgde haar. In de woning werden twee briefjes gevonden die de verdachte richtte aan de minnaar van zijn vrouw. In beide briefjes schrijft hij dat de man zijn vrouw niet krijgt. ,,Niemand krijgt haar. Ik ben ook dood”, staat er onder meer.

Nadat hij zijn vrouw om het leven bracht, reed Peter R. naar Meerwijckstrand in Kropswolde om een einde aan zijn leven te maken. Hij dronk een flesje landbouwgif (Roundup) op, maar raakte uiteindelijk in paniek. Toen de politie arriveerde heeft R. direct bekend zijn vrouw om het leven te hebben gebracht. ,,Zij wilde mij verlaten en dat laat ik niet gebeuren.”

Deskundigen die hem onderzochten, hebben een persoonlijkheidsstoornis vastgesteld. Zij vinden dat hij moet worden behandeld in de gevangenis. R. wordt verminderd toerekeningsvatbaar geacht. De officier van justitie vindt dat er onvoldoende bewijs is voor moord, wel voor doodslag. De strafzaak gaat verder met het pleidooi van advocaat Erik Stoeten.