Oost-Groningen wil miljoenendeal sluiten met het Rijk

Als de rijksoverheid, regionale overheden, bedrijven, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties samen optrekken om regionale opgaven aan te pakken, dan versterkt de regio.

Dat is het idee achter de Regio Deal die Oost-Groningen graag wil sluiten met de landelijke overheid.

De regio - die bestaat uit de gemeenten Midden-Groningen, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Westerwolde - zet in om een deal te sluiten voor 40 miljoen euro. De helft van dit bedrag wordt gefinancierd door de provincie (10 miljoen) en de gemeenten (10 miljoen) en de andere helft door het Rijk (20 miljoen). De aanvraag is inmiddels ingediend. Als het Rijk bereid is om tafel te gaan, volgt nog een periode van ongeveer zes maanden om de inhoud van het plan verder uit te werken.

Heel bijzonder

In Oost-Groningen werkt een brede coalitie van onderwijsinstellingen, zorgpartijen, bedrijven, overheden, woningcorporaties en werkleerbedrijven samen om tot dit resultaat te komen. ,,En dat is heel bijzonder”, zegt Laura Broekhuizen, voorzitter van Regionaal Woon- en Leefbaarheidsplan Oost-Groningen. ,,Want nog nooit eerder hebben we ons met zoveel betrokken partijen hard gemaakt voor de leefbaarheid in onze regio. Ik hoop dan ook dat we een mooie deal kunnen sluiten.”

Gedeputeerde Tjeerd van Dekken is enthousiast over de plannen: ,,Het maakt niet uit wie je bent of waar je vandaan komt. Ongelijkheid is om op te heffen. Met deze Regio Deal kunnen we een belangrijke bijdrage leveren aan het opheffen van de verschillen binnen Nederland.”