Regio Groningen wint KoopWijsPrijs door uit te blinken in maatschappelijk verantwoord inkopen

De gezamenlijke inkoop van duurzame energie heeft de regio Groningen de KoopWijsPrijs 2019 opgeleverd. Directeur Christiaan Zuidema van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat reikte deze prijs donderdag uit op het MVI-congres in Bussum.

De KoopWijsPrijs, een initiatief van de Rijksoverheid, wordt jaarlijks uitgereikt aan een ambitieus, vernieuwend of anderszins opvallende project op het gebied van maatschappelijk verantwoord inkopen (MVI).

De gemeenten Het Hogeland, Midden-Groningen, Westerkwartier, Delfzijl, Groningen, de provincie Groningen, Omgevingsdienst en Veiligheidsregio kopen gedurende 15 jaar gezamenlijk duurzame energie in.

Groene energie en sociale impact

Deze grootschalige samenwerking levert niet alleen groene energie op voor alle gebouwen van de gemeente en provincie, bruggen, sluizen en straatlantaarns, maar ook sociale impact: de ontwikkeling van toekomstige zonne- en windparken biedt extra werkgelegenheid voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

3 genomineerden

15 publieke organisaties diende een project in voor de KoopWijsPrijs 2019. Een jury bracht dit aantal in oktober terug tot 3 (genomineerden). Behalve de regio Groningen vielen Shared Service Center ONS (Overijssel) en de gemeente Rotterdam en partners op.

De regio Groningen kreeg de meeste publieksstemmen op het MVI-congres. De prijs bestaat uit een MVI-workshop op maat van PIANOo en de KoopWijsPrijs-trofee. Deze trofee is gemaakt van duurzaam hout en hergebruikt kunststof.