FC Groningen benadeeld

GRONINGEN Voor de tweede keer in een half seizoen speelde FC Groningen door arbitrale dwalingen een helft in ondertal. Liep dat tegen FC Twente met negen tegen elf slecht af, tegen ADO verdedigde de ploeg van Danny Buijs met opvallend gemak een punt.

De trainer van FC Groningen hield in Den Haag vast aan de aanvallende formatie waarmee hij in de tweede helft van het verloren duel met FC Utrecht aantrad.

Dat wil zeggen met twee aanvallende middenvelders en drie aanvallers: Kaj Sierhuis en de Zweden Joël Asoro en Gabriël Gudmundsson. Net als tegen FC Utrecht zorgde de inbreng van Gudmundsson in Den Haag voor meer dynamiek en diepgang in het aanvalsspel. De 20-jarige linkspoot, die in zijn speelwijze wat aan Filip Kostic doet denken - snel, hard schot, een wat bonkige en opportunistische stijl - zorgde na een snelle run ook voor de enige Groningse treffer. Het was pas zijn tweede van het seizoen, maar heel veel minuten heeft Gudmundsson dan ook nog niet gemaakt. Door zijn wat druistige manier van voetballen komt hij geregeld in botsing met de tegenstander. Gudmundsson staat haast garant voor blessurebehandelingen. Voor hemzelf én de tegenstander. De wedstrijdteller staat mede daardoor bij de aanvaller nog maar op vier basisplaatsen en zeven invalbeurten.

In de tweede helft, toen Gudmundsson door enkele omzettingen vanwege het wegzenden van Deyovaisio Zeefuik de complete linker flank voor zijn rekening moest nemen, kwam het gebrek aan wedstrijdminuten hem op stevige kramp te staan.

Goed hergegroepeerd

FC Groningen speelde door de - maandag geseponeerde - rode kaart van Zeefuik de hele tweede helft met tien man. Waar een defensieve wissel werd verwacht, daar liet Buijs zijn tiental staan. Zij het goed hergegroepeerd. Want ADO kreeg nauwelijks kansen. Doelman Sergio Padt hoefde slechts één redding te verrichten. En dat ook nog na een mistrap van Asoro en niet na een vloeiende Haagse aanval. De snelle en behendige Asoro bevestigde tegen ADO dat hij geen kille afmaker is, een beeld dat wellicht was ontstaan na zijn fraaie spitsengoals tegen Vitesse. De rust die hij bij die doelpunten toonde, ontbreekt vaak nog bij Asoro als hij oog in oog met de keeper komt te staan. Ook op de training heeft hij dan vaak moeite met afronden. Daarin is Kaj Sierhuis beter, maar de huurling van Ajax is niet zo snel als Asoro en komt daardoor veel minder in dat soort situaties. Sierhuis is meer afhankelijk van voorzetten of steekpasses. Daarin moeten zijn ploeggenoten zich nog verbeteren. De bal veroveren gaat ze goed af, maar de passing is nog veel te vaak onvoldoende.