Toevalsresultaten | column Buitenspel

De eerste competitiehelft zit erop in de eredivisie. In veel wedstrijden waren de krachtsverschillen gering. Ook in die van FC Groningen.

Van de zes overwinningen hadden er vier ook zomaar in een gelijkspel of nederlaag kunnen eindigen. En de zeven nederlagen? Twee waren terecht, maar vijf hadden ook op een gelijkspel of een zege kunnen uitdraaien.

Met zes overwinningen en zeven nederlagen is de totaalbalans van FC Groningen over de eerste competitiehelft licht negatief. Het puntentotaal is dan ook net niet voldoende voor een plaats in de bovenste helft van de ranglijst. De club staat tiende. Het doelsaldo (19-18) is licht positief en tegelijkertijd kenmerkend voor de lage spektakelwaarde van veel wedstrijden.

Vergelijken we de 22 punten met de 30 die FC Groningen vorig seizoen na de winterstop veroverde, dan is er sprake van een neergaande lijn. Niet zo raar, want met Handwerker, Reis Chabot, Mahi en Doan verdween een half basiselftal en met Memisevic ontbrak lange tijd een van de dragende krachten. Om de 45 punten van vorig seizoen te overtreffen zal FC Groningen in de tweede competitiehelft 24 punten of meer moeten veroveren. De eerste drie zijn zondag te verdienen.