Lezing permacultuur in de moestuin

Moestuinier Vera Greutink vertelt maandag 20 januari bij Groei & Bloei Zuidlaren e.o. in De Ludinge over permacultuur. Hoe door permacultuurtechnieken in de moestuin toe te passen, met minder werk toch mooie oogsten kunnen worden behaald.

Vera Greutink is moestuinier, groenschrijver en ontwerper van eetbare tuinen. Vanaf 1999 tuiniert ze volgens de principes van de permacultuur. Ze schrijft onder andere voor De Tuin op Tafel, Groei & Bloei, Tuinseizoen, Buitenleven en Permaculture Magazine (Engels). Haar eerste boek ‘Tuin smakelijk!’ over permacultuur in de praktijk verscheen in november 2015.

Voordelen

Tegelijkertijd draagt deze manier van tuinieren bij aan de gezondheid van de bodem en maakt het de tuin beter bestand tegen de veranderingen van het klimaat. Door niet te spitten en de grond beschermd te houden met een laag organisch materiaal zal er minder onkruid groeien en de grond beter water vasthouden.

Groente-polyculturen

Greutink geeft ook een aantal voorbeelden van groente-polyculturen, waarin vele groentes met elkaar gecombineerd worden. Door de diversiteit raken plaagdieren in de war en zullen ziektes zich niet snel verspreiden. Ook geven zulke polyculturen een grotere totale opbrengst en zien ze er vaak mooi uit. Je kunt ze speels en creatief benaderen - wat dacht je bijvoorbeeld van een kleurrijke Mexicaanse polycultuur waarin maïs, bonen, tomatillo’s, zonnebloemen, zinnia’s en verschillende kruiden gecombineerd worden?

Deze lezing is voor iedereen toegankelijk. Leden van Groei & Bloei en Volkstuinvereniging Zuid-Es betalen € 4,00 entree, niet-leden € 6,50. Hiervoor wordt ook tweemaal een consumptie (koffie/thee) geschonken.

Aanvang 20.00 uur, einde rond 22.00 uur.

Voor meer informatie zie: www.tuinsmakelijk.nl.