Kees van der Ploeg heeft de wil om iets voor het goede doel te doen

HOOGEZAND Kees van der Ploeg uit Hoogezand heeft de afgelopen 18 maanden actie gevoerd voor Kika (Kinderen kankervrij).

Hiermee haalde hij uiteindelijk 4150 euro op, wat hij recent gedoneerd heeft. Dit bedrag kwam door verschillende initiatieven tot stand.

,,In het voorjaar van 2018 ben ik met deze actie voor Kika gestart.” Dit begon met het ontwikkelen en bestellen van armbandjes die voor het goede doel werden verkocht. De displays waarop de armbandjes werden geplaatst maakte Kees zelf. ,,De displays hebben in ruim veertig winkels in Hoogezand-Sappemeer gestaan, en in Zuidlaren en Groningen in tien winkels. ,,Ik ging één keer in de paar weken langs om de opbrengst van wat verkocht was op te halen en nieuwe voorraad te brengen. Ik heb dit een tijd doorgezet en een stichting opgericht voor deze actie.” In totaal werden 1500 armbandjes verkocht.

Tour4Kika

Kees vond dit nog niet genoeg en besloot een Tour4Kika te doen. ,,Ik kocht een camper en beplakte deze om zo aandacht voor de actie te vragen. Daarmee ben ik vorig jaar 10 weken door Nederland gereden om 215 collectebusjes te plaatsen.” De busjes stonden van Den Helder, waar Kees begon, tot Brabant. ,,Bij de zwemtocht van Maarten van der Weijden ben ik geweest, en de Nijmeegse Vierdaagse. Een aantal campings hebben mij gesponsord, daar mocht ik gratis een nachtje staan.” Eind augustus was de actie klaar.

Na een aantal maanden werden de bedrijven waar de busjes stonden gevraagd om deze te legen en de inhoud daarvan over te maken naar de stichting. In totaal leverde dit 4150 euro op. Een bedrag waar Kees blij mee is, hoewel hij op meer had gehoopt: ,,Ik dacht aan 6000 euro, dat zat in mijn hoofd.”

Onderweg

Onderweg had Kees leuke ervaringen. ,,Het is mooi hoe je ontvangen wordt en erbij betrokken wordt.” Soms kreeg hij rare opmerkingen. ,,Mensen raken misschien ook wel verzadigd van alle acties, ik denk wel dat dat het is. Uiteindelijk kijk ik er met een goed gevoel op terug, de positieve reacties wegen tegen de rare op. De mensen hebben hun best gedaan.”

De keuze om geld in te zamelen voor Kika was een bewuste. ,,Ik heb in mijn eigen familie en vriendenkring dertien mensen verloren aan kanker en ik werk in de zorg, daar maak je het ook mee. Ik koos voor Kika omdat het daar om kinderen gaat.”

Het is niet de eerste keer dat Kees een actie voor het goede doel doet. ,,Ik heb negen jaar geleden gefietst voor het diabetesfonds. In totaal heb ik drie acties gedaan toen. Een fietstocht van drieduizend kilometer, daarna ben ik met een snorscooter naar Calais gegaan en met een zeilboot door de drie noordelijke provincies gevaren.” Hij heeft nog geen volgende actie op de rol. ,,Ik heb de wil om iets voor het goede doel te doen, maar het kost wel tijd en is niet altijd even licht.” Kijk voor meer informatie op de Facebookpagina Tour4Kika.

Cindy Houwen