Vroeger en nu (97): de W.A. Scholtenweg in Foxhol

FOXHOL - We staan op de W.A.Scholtenweg en kijken in noordelijke richting. Op de achtergrond de Scholtenfabrieken. Rechts het oude Winschoterdiep, met op de voorgrond een praam voor het vervoer van aardappelen.

Deze weg langs het water van het oude Winschoterdiep is vernoemd naar Willem Albert Scholten, de eerste Nederlandse multinational. Scholten had zich reeds vroeg, vanaf 1837, op kleine schaal in Gelderland beziggehouden met de productie van verfwaren en aardappelmeel.

Daar ontdekte Scholten, dat de transportkosten van de aardappelen naar de fabriek zeer hoog waren en daarom besloot hij een fabriek te vestigen op een plek, waar aardappelen werden verbouwd: in de veenkoloniën. Daar was bovendien turf aanwezig om de fabriek van energie te voorzien.

Het beginjaar van het Scholtenconcern was 1841, toen Scholten een fabriekje in Foxhol begon. Hier werden aardappelmeel, aardappelsago (een bindmiddel) en verfwaren geproduceerd. Het bedrijf verwerkte ongeveer 3600 kilogram aardappelen per dag.

In het begin werd de fabriek aangedreven met paardenkracht, door middel van een rosmolen, pas in 1850 werd hier een stoommachine geïnstalleerd. Rechts van het kanaal zien we de huidige Korte Groningerweg.

Kijk voor informatie op www.historische-vereniging-hs.nl

Wim A.H. Rozema