Veertien inwoners Midden-Groningen gratis naar de tandarts

HOOGEZAND - Op vrijdag 24 januari staat de bus van de organisatie Dokters van de Wereld op de parkeerplaats van de Vredekerk in Hoogezand.

Van negen uur 's morgens tot vijf uur 's middags krijgen veertien volwassenen - die hun gebit om uiteenlopende redenen hebben verwaarloosd - een gratis tandartsbehandeling. De personen zijn geselecteerd door de sociale wijkteams, de ogen en de oren in de gemeente Midden-Groningen.

"Dokters van de Wereld voert campagne voor toegankelijke zorg voor iedereen, ongeacht het inkomen", vertelt raadslid Julia Polat van de SP. "Een onderdeel daarvan is het aanbieden van tandzorg behandelingen aan mensen die dat niet kunnen betalen.

Op verzoek van de plaatselijke SP-afdeling komt de tandartsbus van Dokters van de Wereld ook naar Hoogezand. Per patiënt wordt - afhankelijk van het gebit - een half uur, drie kwartier gereserveerd. Naast enkele behandelingen ter plaatse in de bus wordt ook een uitvoerig rapport opgesteld voor het vervolgtraject."

"Vaak zie je dat mensen om financiële redenen niet naar de tandarts gaan" vervolgt Julia Polat. Maar soms zijn ze ook bang voor de tandarts. Een slecht gebit kan ervoor zorgen dat mensen het huis niet meer uit willen of geen baan kunnen vinden. Een sociaal isolement ligt op de loer.

Naast het behandelen van de veertien mannen en vrouwen worden ook sprekers uitgenodigd, die benadrukken hoe belangrijk het is om het gebit goed te verzorgen. Het gaat om een stuk bewustwording."

De kosten om de tandartsbus van Dokters van de Wereld in navolging van gemeente Groningen naar de gemeente Midden-Groningen te halen bedragen 2000 euro. "Daarom hebben we afgelopen zaterdag in De Kern in Hoogezand een rommelmarkt gehouden en een verloting. We hebben van veel mensen spullen gekregen om te verkopen en van winkeliers mooie prijzen voor de verloting. Het was druk en we hebben uiteindelijk bijna twee mille opgehaald. Het geld dat we nog te kort komen, betaalt de afdeling Midden-Groningen van SP uit eigen zak."

Paul Abrahams