Simon de Wit ‘Blanks’ heeft zin in Noorderslag

HARKSTEDE Simon de Wit, artiestennaam Blanks, treedt vrijdag en zaterdag op tijdens Eurosonic/Noorderslag in Groningen. De artiest, die een studio in Harkstede heeft, kijkt erg uit naar dit optreden.

,,Ik vind het heel gaaf dat ik daar mag optreden, het vetste vind ik dat ik bij allebei (Eurosonic en Noorderslag) mag spelen. Vorig jaar was ik daar zelf nog aan het kijken, het is onvoorstelbaar wat in een jaar zo voor elkaar is gebokst.” Als voorbereiding op de show repeteert Blanks veel met de band. ,,Daarnaast kijken we veel op YouTube hoe andere artiesten hun show doen. Dan kijk ik wat ik in de show wil hebben en uitstralen. Ik wil graag een feestje bouwen, de sfeer is belangrijk. Ik maak hele blije, vrolijke liedjes en wil graag dat mensen ook met een happy gevoel naar huis gaan. We spelen vrijdag en zaterdag dezelfde set, maar ik probeer elke show wat andere details op te zoeken.” Zelf kijkt Blanks uit naar de optredens van Joe Buck en s10 (artiestennaam van Stien den Hollander). ,,Joe treedt op hetzelfde moment op, maar we zoeken elkaar na de show wel op.”

Opwarmer

Als opwarmer voor de avond zal beiaardier Auke de Boer zaterdag tussen 11.00 en 12.00 vanuit de Martinitoren muziek van Blanks ten gehore brengen. Welk lied mag het publiek bepalen via het Instagram kanaal @musicbyblanks. Donderdag 16 januari heeft men 24 uur de tijd om een stem uit te brengen op ‘Lets get lost’ of de nieuwe single ‘Sweaters.’

De liefde voor muziek begon voor Blanks toen hij tien/elf jaar oud was. ,,Toen had ik gitaarles. Rond mijn zeventiende schreef ik met met een vriend af en toe wat liedjes, dat was leuk en vooral lol. Met 18/19 jaar kreeg ik het gevoel dat ik hiermee echt serieus wilde gaan. Dat is vier jaar geleden.” Intussen kan zijn YouTube kanaal ‘Music by Blanks’ die hij op 15-jarige leeftijd startte rekenen op meer dan 1.100.000 abonnees. Naast zijn succesvolle ‘One Hour Song Challenge’ en ‘StyleSwap’ brengt Blanks eigen werk uit waarmee hij wereldwijd radio airplay heeft, zoals ‘Don’t Stop’, ‘Wave’, ‘Bittersweet’ en ‘Everything’s Changing’.

Tour

Dit voorjaar vertrekt hij voor een tour door de Verenigde Staten en acht Europese landen, waaronder België, Frankrijk, Duitsland en Denemarken. De show in het Amsterdamse Paradiso waarmee Blanks zijn ‘Going Places World Tour’ afsluit was in 10 minuten uitverkocht.

,,Het lijkt mij gaaf om een heel album te maken. Dat die een verhaal vertelt en elke track klopt. Een wereldwijde hit zou ook super zijn, daar wil ik voor gaan. Mijn muziek heeft een happy deuntje, wel catchy melodietjes. Ik vind het heel nice als het ook nog een nostalgisch randje krijgt. Dat elke song een soort soundtrack, een herinnering is aan iets.” Zelf heeft de muzikant dit met Avicii. ,,Daar heb ik leuke vakantieherinneringen aan.” Voorbeelden voor Blanks zijn onder meer Tame Impala. ,,Een Indie-rock band, wel een beetje ongeveer wat ik doe en Charlie Puth vind ik ook heel vet.”

Zijn artiestennaam heeft de artiest aan zijn achternaam ontleent. ,,Simon de Wit klinkt niet echt internationaal. Wit is Blank in een andere taal en zo werd het Blanks. En nu heb ik dus die artiestennaam.” Kijk voor meer informatie op het Instagramaccount @musicbyblanks of de website www.musicbyblanks.com/.

Cindy Houwen