Popgala Noord 2020: Blanks beste noordelijke artiest van 2019

Blanks is dinsdagavond op de tweede editie van het Popgala Noord verkozen tot de beste noordelijke artiest van 2019.

Volgens de jury kon ‘niemand om de jonge Harkstedenaar heen’. Blanks (Simon de Wit) behaalde dit jaar wereldfaam met zijn zogenaamde Styleswaps op YouTube. In deze video’s neemt hij al uitgebrachte hits op in een ander genre. Ook bracht hij een reeks succesvolle singles uit.

Naast Blanks waren ook Elkse de Wall, Joost Dijkema, Thomas Azier en Noisia genomineerd. Laatstgenoemde ontving wel een Lifetime Achievement Award uit handen van wethouder Paul de Rook voor hun carrière. Drum’n bass outfit Noisia maakte in 2019 bekend na bijna 20 jaar te stoppen.

Talent

Het gala, dat voor het tweede jaar op rij georganiseerd werd, is bedoeld om de Noord-Nederlandse popcultuur en muziekindustrie te eren. Aan de vooravond van Eurosonic 2020 werden in het Grand Theatre aan de Grote Markt zeven awards uitgereikt. De avond was overigens niet alleen voorbehouden aan het uitreiken van prijzen. Tussen de prijzenregen door speelden verschillende bands, waaronder Hilbrandt (synthrock), Hannah Mae (folk) en Blanks (pop).Voor het tweede jaar op rij ging de prijs van Beste Talent naar een Emmense. De 22-jarige singer-songwriter Hannah Mae nam dit jaar de prijs in ontvangst. Haar single Back to You heeft op Spotify meer dan een miljoen streams en was topsong bij Radio 2. De jury verwacht dat ze ‘het zeker veel verder dan de landsgrenzen van Drenthe gaat schoppen.’

Eurosonic Noorderslag werd verkozen tot beste festival. Poppodium Vera was het meest gewaardeerde poppodium. ‘Met hun urgente programmering zetten ze decennialang Noord-Nederland op de wereldkaart,’ aldus de jury.De prijs voor de beste innovatie was voor Plantjebandje. De jury roemde het duurzame initiatief van Tessa Hesseling waarbij festivalbandjes worden gemaakt van plantenzaadjes.

Publieksprijs

Ook werd er dit jaar opnieuw een publieksprijs uitgereikt in de categorie ‘Collega van het Jaar’. De winnaar was Sjoerd Nijland van POPGroningen. Het Friese Faber audiovisuals kreeg de prijs voor beste technisch leverancier. Het bedrijf dat zich specialiseert in LED schermen is volgens de jury een ‘wereldspeler’ en ‘absolute marktleider’.