Winkler Prins scholengemeenschap Veendam start ‘historische metamorfose’

Alle leerlingen uit het voortgezet onderwijs op een plek. Met dat doel komt er een compleet nieuwe Winkler Prins scholengemeenschap. Dit jaar begint de bouw. Een historisch moment, aldus de gemeente.

De komende twee jaren zijn belangrijk voor de scholengemeenschap met zeker 2000 leerlingen. Scholieren die niet alleen uit de gemeente Veendam komen, maar ook uit Pekela, Midden-Groningen en Aa en Hunze.

De scholengemeenschap ondergaat een ware metamorfose. Over twee jaar moet er een nieuwe school staan.

Historisch moment

Woensdag werd het definitieve ontwerp van de nieuwbouw van alvast twee nieuwe schoolgebouwen gepresenteerd, voor vmbo-kader zorg en welzijn en de brugklassen. De eigenlijke start van de gehele metamorfose. ,,Dit is een historisch moment. Hier is lang op gewacht’’, zegt wethouder Henk Jan Schmaal (GemeenteBelangen). ,,Al sinds 2006 wordt er over dit project gesproken.’’

Langeleegte

Bij het project wordt ook het voormalige stadion van BV Veendam en voetbalterrein aan de Langeleegte betrokken. Het geheel wordt opgenomen is wat straks het Leer- en Sportpark (LSP) heet: één centrale plek waar onderwijs en sport samenkomen en waar de gemeente, WP en sportverenigingen samenwerken.

Die nieuwe schoolgebouwen komen op het voormalige hoofdveld van voetbalclub Veendam 1894 aan de Langeleegte. 5400 vierkante meter wordt er bijgebouwd. Duurzaam, gasloos en bijna energieneutraal en van houtskeletbouw. Er is goed rekening gehouden met mogelijke bevingen.

Na de zomer begint de bouw. De scholen komen naast het bestaande rode vmbo-gebouw. In augustus volgend jaar moet de school klaar zijn. 800 leerlingen krijgen er les. Als de nieuwbouw er staat komt het huidige schoolgebouw aan de Raadsgildenlaan aan de beurt.

Sloop oud schoolpand

Die wordt compleet gerenoveerd. Mogelijk dat de leerlingen dan tijdelijk verhuizen naar het schoolgebouw aan de J.G. Pinksterstraat bij het centrum van Veendam. De renovatie moet in 2022 klaar zijn.

Dan moeten alle leerlingen van de Winkler Prins terecht kunnen op een plek aan de Raadsgildenlaan/Langeleegte. De Winkler Prins zit nou nog verdeeld over verschillende locaties in Veendam.

Over de komst van het LSP mag dan lang zijn gesproken. Pas in mei 2016 stemde de raad van Veendam in met de aanleg van het Leer- en Sportpark; dat overigens fors duurder uitpakte dan toen verwacht. 15 miljoen euro was er voor het LSP begroot. Door vooral niet beïnvloedbare (bouw)kosten vooral, bleek vorig jaar dat het totaalbedrag voor de aanleg van LSP uitkomt op zeker 24 miljoen euro.

Als alle leerlingen op een plek zitten, wordt het schoolgebouw aan de J.G. Pinkerstraat uit 1956 gesloopt. Dat gebouw verkeert in te slechte toestand om te behouden. Het terrein wordt tijdelijk ingericht als parkeerplaats.