Festival Grasnapolsky zet Oost-Groningen in maart opnieuw op de kaart

De zevende editie van winterfestival Grasnapolsky vindt plaats op 6, 7 en 8 maart opnieuw plaats in voormalig strokartonfabriek De Toekomst in Scheemda te Noordoost-Groningen.

Vorig jaar streek Grasnapolsky voor het eerst neer in Scheemda. Voormalig strokartonfabriek De Toekomst werd het nieuwe, bijzondere decor van het ontdekkingsfestival. Grasnapolsky kiest nu opnieuw voor Oost-Groningen, na een succesvolle eerste editie op de nieuwe locatie, met goede reacties van publiek, omwonenden, lokale ondernemers en pers.

Festivaldirecteur Mariska Berrevoets: "Het was voor ons best een spannende stap om met Grasnapolsky te verhuizen naar Scheemda. We werden direct met open armen ontvangen door de lokale bevolking, media en ondernemers en zijn zeer tevreden over de eerste editie op deze nieuwe locatie. Dit in combinatie met de prachtige locatie die fabriek De Toekomst is, maakt dat we graag in Groningen blijven."

Ritme van de Tijd
Grasnapolsky kenmerkt zich door het vertellen van het verhaal van een bijzondere locatie in Nederland. Dat gebeurt middels een programma van muziek, kunst, expedities, talks, literatuur, natuur en geschiedenis. Daarin is ook dit jaar weer ruim aandacht voor het verhaal van De Graanrepubliek, de strokarton-industrie, de ontwikkeling van het landschap en het gebied, maar ook voor Gronings talent op het gebied van muziek, kunst en theater.

Dit keer vertelt het festival dit verhaal rondom het thema ‘Ritme van de Tijd’. Daarmee verwijst Grasnapolsky onder andere naar het ritme van fabrieksprocessen en de landbouw, het verleden en de toekomst van Oost-Groningen, het verstoorde landritme
met aardbevingen als gevolg, het ontdekken van nieuwe opkomende artiesten en kunstenaars.

Muziekprogramma
De organisatie van Grasnapolsky kiest ervoor acts te boeken die soms nog onbekend zijn, maar met la loye, Goldband en Het
Gezelschap heeft de organisatie drie hoogtepunten van de afgelopen editie van Noorderslag weten te strikken. Uiteraard biedt Grasnapolsky ook een podium aan relevante regionale acts zoals WATERBOLK.

Kunst en expedities
Grasnapolsky kenmerkt zich door het vertellen van het verhaal van de bijzondere locatie, omgeving, geschiedenis en toekomst middels het totale programma. Dans, theater, beeldende kunst, performance-art en expedities gaan de symbiose aan met het Groningse heden en verleden. Zo zullen onder andere Groningse kunstenaar Louwe Noordhoff en theatermaker Sijas de Groot een aandeel hebben in het kunst- en expeditieprogramma.

Daarnaast wordt binnen dit programma samengewerkt met Stichting Groninger Landschap, Stichting Groninger Kerken en het klokkengieterij museum. Ook zal er dit jaar weer een spectaculaire opening worden verzorgd rondom het thema ‘Ritme van de Tijd’.

Kaartverkoop
De reguliere kaartverkoop voor Grasnapolsky is gestart via grasnapolsky.nl.. Eind vorig jaar verkochten de Early Bird-weekendtickets binnen vier dagen uit. Reguliere weekendtickets voor Grasnapolsky 2020 zijn inmiddels te koop en de verkoop van dagkaarten start binnenkort. Dit jaar kunnen bezoekers onder andere overnachten bij hotel Van der Valk Zuidbroek en Vakantiepark Emslandermeer, waarvoor pendelbusvervoer wordt aangeboden. Ook biedt de organisatie busvervoer aan tussen Groningen stad en het festival.