Heibel om reclamemast McDonald's in Kolham? Da's niet voor het eerst, want in 2004 was het ook al raak

De mogelijke komst van McDonald's in Kolham roept weerstand op en dat is niet voor het eerst. Waar de bewoners in de nabije omgeving anno nu bezwaar maken tegen de 40 meter hoge reclamemast, dwarsboomde de provincie Groningen in 2004 om dezelfde reden de komst van de fastfoodketen.

De provincie volhardde destijds in haar standpunt dat de reclamezuil langs de A7 maximaal 6 meter hoog mocht zijn. Dat was tegen het zere been van de gemeente Slochteren, die wel graag een hamburgerrestaurant wilde en (terecht) voorzag dat McDonald's haar plannen voor een vestiging in Kolham in zou trekken.

Geen reclamemast, maar baken

Net als destijds weigert McDonald's overigens van een reclamemast te spreken. De gemeente Slochteren dacht daar in 2004 ook zo over. Het Amerikaanse bedrijf spreekt liever van een verwijsmast, of - nog beter - een baken. ,,Wij willen niet onvriendelijk zijn, maar geen mast betekent geen restaurant", zei woordvoerder Leon Peters. ,,Dat baken is belangrijk voor onze bedrijfsvoering en de beleving van onze gasten.’’

De gemeenteraad van Midden-Groningen, de voormalige gemeente Slochteren, spreekt zich op 27 februari uit over de eventuele komst van McDonald’s. Wordt dus (weer) vervolgd.