Gevelde 200 jaar oude Damkerkbeuk zet Midden-Groningen wellicht op de wereldkaart (met wat geluk in Canada)

Een idee om het hout van de 200 jaar oude, onlangs in Hoogezand gevelde beuk in Canada een nieuwe bestemming te geven, gooit hoge ogen.

Eén van de drie 200 jaar oude beuken voor de Damkerk in Hoogezand was ‘op’ en werd begin december gekapt. De gemeente Midden-Groningen deed een oproep aan inwoners van Hoogezand om ideeën aan te dragen waarmee het hout van de gekapte ‘Damkerkbeuk’ een tweede leven kan worden gegeven.

Sculptuur in de vorm van een schip

Daarop kwamen 55 inzendingen binnen, goed voor 73 ideeën, uiteenlopend van picknicktafels, speeltoestellen, tafels en stoelen, schalen en vazen, tot muurplankjes en kapstokken. ,,Veel inzenders’’, schrijft de gemeente, ,,vonden het een goed idee om een of meer bankjes van de boomstam te laten maken.

Andere inzenders geven de voorkeur aan een hobbithuisje voor de kinderboerderij in Duurswold, een speelelement voor de natuurspeelplaats Meeden,of een kunstwerk of sculptuur. Bijvoorbeeld in de vorm van een schip, verwijzend naar de Hoogezandster scheepswerven, of een beeltenis van Aletta Jacobs, voorvechtster van vrouwenrechten. Zo’n beeld zou kunnen rouleren op bijzondere locaties in de gemeente.’’

The One Tree Project

,,Het idee dat er met kop en schouders bovenuit steekt is The One Tree Project, van stichting Natuurschool Groningen. Een plan om in samenwerking met Vancouver Island in Canada, Hoogezand als plaats en Midden-Groningen als gemeente op de internationale kaart zouden kunnen worden gezet.’’

Voor de goede orde: de gemeente gaat niet over de beloning van de ideeën, daarvoor is een jury in het leven geroepen. Die zal op een later tijdstip aangeven welk idee of welke ideeën beloond worden.

Natuurschool

,,Ik denk altijd groot’’, zegt Ib Huysman, oprichter/directeur van de Natuurschool én inwoner van Hoogezand. De Natuurschool verzorgde de afgelopen 30 jaar voor zeker 500.000 kinderen en jongeren uit heel Nederland leerzame schoolreisjes naar bos of strand. ,Als inwoner van Hoogezand deed het mij pijn dat één van de drie monumentale beuken bij de Damkerk gekapt moest worden. Een boom van 200 jaar is zó bijzonder dat naar er mijn mening iets blijvends moet het hout moet gebeuren.’’

Huysman bezocht met vrouw en dochter in Canada het Robert Bateman Center op Vancouver Island, vernoemd naar de Canadese beeldhouwer Robert Bateman. Hij streeft er, evenals de Natuurschool, naar om mens en natuur met elkaar in contact te brengen.

Een tweede leven in Canada

In relatie met de Damkerkbeuk kwam Huysman op het idee om een uitwisseling op te zetten met Nederlandse kunstenaars en ambachtslui die naar Canada gaan om te werken en omgekeerd; Canadese kunstenaars en ambachtslieden die in Midden-Groningen aan de slag gaan. Een stukje van de beuk zou zo een tweede leven in Canada kunnen krijgen.

Huysman: ,,Ik verzin graag iets dat spraakmakend is. Dat mis ik wel een beetje in Hoogezand, en Midden-Groningen in het bijzonder; de verbeelding aan de macht. Het blijft allemaal zo gewoontjes. Ik stimuleer mensen graag om ‘out of the box’ te denken.’’