Gratis tandzorg behandeling voor 14 mensen die de tandarts niet kunnen betalen

HOOGEZAND Op uitnodiging van de SP was de tandartsbus van Dokters van de Wereld op 24 januari in Hoogezand. Op de parkeerplaats bij de Vredekerk kregen 14 mensen een gratis tandzorg behandeling.

De patiënten waren veelal aangedragen door de sociale teams en ze waren blij met hun consult. "Ik ben in geen 15 jaar naar de tandarts geweest", vertelde een van hen. "Ik keek er verschrikkelijk tegenop, maar ben nu heel opgelucht dat ik het gedaan heb."

Kwart van de kinderen ziet geen tandarts

Terwijl de tandarts doorwerkte, hielden SP en Dokters van de Wereld een korte manifestatie met enkele sprekers. SP-Kamerlid Sandra Beckerman hekelde de uitkleding van het basispakket van de zorgverzekering en de eigen bijdragen en het eigen risico. Ook kwam ze met onthullende cijfers. "In Noordbroek bijvoorbeeld gaat meer dan een kwart van de kinderen niet naar de tandarts."

Caroline van Wijngaarden van Dokters van de Wereld vertelde over de noodzaak van de tandzorg campagne: "Voor een half miljoen in Nederland is de mondzorg onbetaalbaar geworden."Wethouder Jan Jacob Boersma loofde het initiatief en liet weten binnen de gemeente te gaan kijken welk vervolg erop kan komen.

Carla Teisman

Een bijzondere bijdrage leverde Carla Teisman van mondhygiënepraktijk Hoogezand die de 14 patiënten een gratis behandeling aanbood. Voor één van de patiënten is een nabehandeling afgesproken en het aanmeten van een prothese. Voor anderen gaat de SP nog op zoek naar tandartsen die bereid zijn een eventueel noodzakelijke vervolgbehandeling te geven.