SP-fractievoorzitter die in tweet Baudet een nazi noemde stapt op

Maarten Kluit, fractievoorzitter van de SP in de gemeente Midden-Groningen, is opgestapt. Kluit kwam in opspraak nadat hij Thierry Baudet uitmaakte voor 'nazi'.

Met zijn persoonlijke Twitter-account 'Linksgekkie des Vaderlands' reageerde Kluit zaterdagavond op een tweet van de leider van Forum voor Democratie. 'Mond dicht Nazi! *JIJ* bent de grootste bedreiging van de natiestaat', luidde de tweet.

Aanvankelijk zei de SP-fractievoorzitter nog drie keer te hebben nagedacht voordat hij de tweet plaatste. ,,Met de kennis van nu had ik een andere beslissing moeten nemen. Allicht andere bewoordingen gekozen. Ik ben mij er onvoldoende van bewust geweest hoe dit afstraalt op de SP als partij.’’

Excuses

Kluit maakte excuses voor zijn tweet. Zijn fractie en de landelijke afdeling van zijn partij waren er ook allerminst over te spreken. Na een gesprek op zondag met Angelique Schoonewille, vertegenwoordiger van de regio Groningen binnen de SP, heeft Kluit besloten zelf op te stappen.

Maarten Kluit is sinds 1 januari fractievoorzitter van de SP Midden-Groningen. De partij heeft 5 zetels in de raad en maakt deel uit van de coalitie. Wie zijn plaats inneemt is nog onduidelijk.