Trishala Damrie wint gemeentelijke voorronde Nationale Voorleeswedstrijd

SAPPEMEER Rode hoofden en klotsende oksels van de spanning in de prachtige Borg Welgelegen in Sappemeer. Daar vond vanmiddag een gemeentelijke voorronde plaats van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Acht voorleeskampioenen van basisscholen uit Hoogezand en Sappemeer kwamen in actie en lazen een zelfgekozen fragment uit een boek voor.

Door middel van loting werd ter plekke de volgorde van het voorlezen bepaald. Vervolgens werd werkelijk alles uit de kast gehaald om de drie juryleden omver te blazen.

Het duurde best lang voordat burgemeester Adriaan Hoogendoorn, hij was de voorzitter van de jury, de uitslag bekend kon maken. "Het was heel lastig om een winnaar te bepalen", verklapte de burgemeester. "De acht finalisten hebben het allemaal heel goed gedaan. We zijn als jury heel erg tevreden over onder meer het stemgebruik, de uitstraling en het contact met de zaal."

Trishala Damrie heeft uiteindelijk van de jury de meeste punten gekregen. Zij heeft een fragment voorgelezen uit het boek 'Lampje' van Annet Schaap. De elfjarige leerling van CBS Het Galjoen in Hoogezand heeft een ticket in de wacht gesleept voor de volgende ronde, die op 25 maart in Winschoten wordt gehouden.

Mocht Trishala onverhoopt verhinderd zijn, dan wordt haar plaats ingenomen door Aniek Kamphuis van St. Antonius in Hoogezand.

Alle finalisten gingen met een oorkonde en een roos naar huis.

Tweede voorronde

Woensdagmiddag 12 februari staat de tweede voorronde van de gemeente Midden-Groningen op het programma. Dan strijden zeven leerlingen van basisscholen in Muntendam, Harkstede, Zuidbroek, Meeden en Hoogezand om een plek in de volgende ronde.

Paul Abrahams