Vroeger en nu (99); Huize Sorghvliet in Hoogezand

HOOGEZAND We staan in de Meint Veningastraat in Hoogezand met links het Heveapad en rechts van de lens Kappa Eskaboard.

Op de foto van rond 1920 zien we Huize Sorgvliet, aan de toenmalige Brugstraat in Hoogezand. Deze villa was bijna 30 jaar lang de ambtswoning van Isaac Antoni van Roijen. Het pand werd in 1953 afgebroken.

Van Roijen was een lid van de familie Van Roijen en werd geboren als zoon van mr. Berend van Roijen, advocaat en later burgemeester in Groningen. Isaac zelf werd burgemeester van Hoogezand in 1890.

In datzelfde jaar trouwde hij met Anna Margaretha Feith, een achterkleindochter van de dichter Rhijnvis Feith, wiens roman ‘Julia’ prijkte op vele boekenlijsten …

In 1892 werd Van Roijen naast burgemeester ook lid van Provinciale Staten van Groningen. Van Roijen was burgemeester van Hoogezand tot 1926 en hij was daarmee de langstzittende burgemeester van deze gemeente. Bij zijn vertrek werd Van Roijen geëerd met een hardstenen bank, die werd geplaatst in het Westerpark. In Hoogezand werd de Burgemeester Van Roijenstraat naar hem vernoemd.

Later vestigde de oud-ijzerhandelaar Simons zich in dit statige pand. Hij verkocht het pand en schonk de opbrengst aan de slachtoffers van de Zeeuwse watersnoodramp in 1953.

Kijk voor meer informatie op www.historische-vereniging-hs.nl

Wim A.H. Rozema