Schaatstalenten Sem en Robert zijn vrienden, maar op het ijs elkaars concurrent

SAPPEMEER Sem Bodewes (15) uit Sappemeer en Robert Bats (14) uit Froombosch deden mee aan het Nederlands Junioren C kampioenschap schaatsen. De twee vrienden zitten qua tijden dicht bij elkaar en zijn vanaf hun zesde jaar bezig met de sport.

De heren zijn dus al 8 en 9 jaar bezig met het ijs. ,,Onze vaders hebben ook altijd samen geschaatst, het zit in de familie”, zegt Sem. ,,Verder gingen mensen uit de buurt ook naar ijsvereniging Borgercompagnie.” Vanaf hun zesde jaar schaatsen Sem en Robert samen. ,,Mijn zus Leonie schaatste al en het leek mij ook leuk. Zo ben ik bij de club gekomen.”

C-selectie

De beide rijders komen nu uit in de C-selectie gewest Groningen/Drenthe. ,,We trainen samen, maar zijn ook elkaars concurrent. Als we tegen elkaar schaatsen willen we beide winnen. We zitten met de tijden altijd dicht bij elkaar in de buurt, soms zelfs op een honderdste.” De heren rijden nu nog korte afstanden. Sem denkt zich later vooral op de 1000 en 1500 meter te richten, terwijl Robert de langere afstanden ook leuk lijkt. Beide mannen hopen over een jaar of vier aan de start van het NK senioren te staan en op den duur wereld- en olympisch kampioen te worden. Hun grote voorbeelden zijn Kjeld Nuis voor Robert en Thomas Krol voor Sem.

De jongens combineren schaatsen met school. ,,Ik zit op de MAVO en de trainingen zijn goed met de schooltijden te combineren. Soms met wedstrijden op een doordeweekse dag ben ik vrij”, zegt Robert. ,,Ik zit op het VWO en voor mij is het wat lastiger, want soms moet ik tot 17.00 uur naar school. Komend schooljaar ga ik naar de Topsport Talentschool in Groningen, dan is het voor mij makkelijker te combineren”, zegt Sem.

Het duo traint vijf tot zes keer in de week op het ijs van Kardinge in Groningen. ,,We hebben vier ijstrainingen in de week, een krachttraining en een keer fietsen. In het winterseizoen hebben we bijna elke zaterdag een wedstrijd.” Dat komt neer op zo’n twintig per seizoen. ,,We maken elk jaar progressie en komen steeds meer richting de top. Het wordt steeds spannender.”

Voorbereiding

Als wedstrijdvoorbereiding oefenen de jongens de start en doen ze korte trainingen. Op de wedstrijddag wordt er ingelopen en gefietst en vlak voor de start worden sprongen gemaakt voor de explosiviteit. Tijdens het Nederlands Junioren C Kampioenschap Schaatsen in Enschede begin deze maand stonden voor Sem en Robert de 500 en 1500 meter op het programma. ,,Op de 500 meter werd ik derde in 40,15 (een persoonlijk record), dat ging supergoed. Op de 1500 meter ben ik helaas gevallen”, zegt Robert. Iets wat hem en ook Sem bijna nooit overkomt. Sem werd zesde op de 500 meter in 40,29 en elfde op de 1500. In het eindklassement werd hij zesde. ,,Op de 500 meter zat er haast geen verschil tussen. Tussen de nummer 3 en 10 zat twee tiende verschil. Ik had op iets meer gehoopt, maar ben wel tevreden.”

Elke herfstvakantie schaatsen Robert en Sem samen met schaatsers uit andere landen in Inzell. ,,Dan trainen we een week en is er altijd één wedstrijd.” Voor dit seizoen staan nog drie wedstrijden op het programma. Op 15 februari rijden ze hun eerste 3 km. in Groningen. Op 22 februari het NK Supersprint op de Jaap Eden baan in Amsterdam: ,,Dat zijn korte afstanden van 100 en 300 meter.” Op 1 maart doen ze nog aan de recordwedstrijden in Heerenveen mee. En dan op naar het komend seizoen.

Cindy Houwen