Trampolinespringsters van TSV Hoogezand springen op grote hoogte tijdens NK

HOOGEZAND Trampolinespringsters Jet Hindriks, Manon Vonk, Daniël Blik en Aniek Doorten (team 2) van TSV uit Hoogezand hebben op het NK teams in Oss de tweede plaats gehaald. De ploeg kwam uit in de tweede divisie.

Naast de genoemde dames deed team 3, bestaande uit Cato Hindriks, Eva van der Velde, Romee Vonk en Nienke van der Velde mee aan het NK. Zij sprongen verdienstelijk in een groot deelnemersveld in de 3e divisie. Dat ze mochten springen op een NK voelen ze als een cadeautje voor alle inspanningen. ,,We moesten allemaal twee keer springen; de eerste sprong heeft verplichte onderdelen en de tweede sprong kun je invullen met wat je kan. Wanneer je in de finale van het NK mag springen, laat je nog een keer je vrije keuze oefening zien aan de jury”, zegt een van de dames.

De dames zitten tussen de vijf en tien jaar op trampolinespringen. ,,We doen het echt voor het plezier. We zijn te oud om op niveau te springen, dan hadden we meer trainingen moeten doen toen we jong waren. Je moet bewegen, en wat is leuker dan dat te combineren met iets wat je leuk vindt”, aldus Manon.

Plezier staat voorop

,,Het is heel gezellig, plezier staat voorop. Op het NK ben je met veel mensen en daar is het leuk te zien wat de teams van andere verenigingen doen. We treffen elkaar natuurlijk al bij de wedstrijden van de voorrondes. Er is sprake van een positieve competitiestrijd. Je hebt ook wedstrijden van een niveau hoger en daar ga je ook naar kijken. Dat motiveert weer om beter te worden. De adrenaline van het springen, steeds nieuwe dingen leren en steeds beter worden geeft een lekker gevoel”, aldus de dames.

Niet alleen in Nederland wordt meegedaan aan wedstrijden, maar ook daarbuiten. Duitsland bijvoorbeeld. ,,Dat duurt een weekend, er wordt individueel, synchroon en gemixt gesprongen.” Het is één van de weinige wedstrijden waar gemixt gesprongen wordt, dus een dame en heer samen. Bij het samenstellen van het duo wordt gekeken dat het stel dezelfde hoogte springt en een zelfde soort sprongen maakt en dat ze in dezelfde leeftijdscategorie zitten. ,,Bij individueel springen ben je niet afhankelijk van een ander. Synchroon is heel mooi om te zien en dan deel je de momenten ook met zijn tweeën en zoals op het NK met een heel team. We trainen meestal twee tot drie keer in de week. De dinsdag en donderdag 1,5 uur en op woensdag twee uur.”

Trots

Janine Doorbos geeft twee dagen trainingen en Roland Klein één dag. Klein is trots op de club die het landelijk goed doet. Hij begon in 2008 als trainer. Na een pauze tussen 2014 en 2017 keerde hij weer terug bij TSV. Zelf heeft hij ook heel serieus aan trampolinespringen gedaan. ,,Ik trainde hard, tussen de 20 en 25 uur per week. Ik vind dat trainen ook leuk moet zijn. Ik heb veel opzij gezet en achteraf gezien had ik misschien mijn tijd anders moeten besteden. Het plezier en samen dingen doen staat voorop. Mijn uitgangspunt is (nieuwe) trucjes aan de dames leren. Des te meer salto’s en schroeven, des te beter.”

Cindy Houwen