Ode aan Jan Zwart

In de Damkerk in Hoogezand vindt op 28 februari een concert plaats in het teken van Jan Zwart. Organist/dirigent Daniel Rouwkema brengt een ode aan Jan Zwart.

Van het vocale werk van de bekende en destijds zeer geliefde organist en koordirigent Jan Zwart (geb. 1877) heeft organist/dirigent Daniel Rouwkema de afgelopen vier jaar een intensieve studie gemaakt. Daarbij ontdekte hij diverse tot nu toe onbekend gebleven cantates, motetten en zettingen van de in 1937 vrij onverwacht overleden componist.

„De vocale werken geven een ander beeld van de (kerk)musicus Jan Zwart dan wat men veelal van hem heeft als organist”, aldus Rouwkema. „De koorwerken van Zwart getuigen van een serieuze componist die op zoek was naar een eigen idioom (klankwereld) in een veelbewogen tijd. Bijzonder is daarbij dat de vocale muziek van Zwart zo in de vergetelheid is geraakt, terwijl hij als organist nog steeds geroemd wordt.”

Tot leven gewekt

In deze ‘Ode aan Jan Zwart’ zullen diverse composities ten gehore worden gebracht. Enkele daarvan hebben bijgedragen aan de bekendheid van Jan Zwart, maar ook volledig onbekend gebleven werk zal na bijna 100 jaar opnieuw tot leven worden gewekt. Ook zal Rouwkema vertellen over de achtergronden van deze composities en over het leven van de componist.