Vroeger en nu (100): Hoogezand, woonhuis houtgraveur Nico Bulder

HOOGEZAND Een bijzonder moment voor onze rubriek ‘Vroeger en Nu’: vandaag voor de honderdste keer een oud en een nieuw object vóór onze cameralens en wederom een wereld van verschil.

We staan op de Hoofdstraat in Hoogezand bij de ingang van de Jan Sangerslaan. Achter ons het Rijksmonument Oosterpark en vóór ons een gemeentelijk monument: het woonhuis in het midden, gebouwd in 1850, een dwarshuis met wolfseinden en zaadzolder ramen aan de zijkanten en centraal vóór een dakkapel. Het schilddak heeft twee schoorstenen met kap op de nokhoeken. Hier woonde de in 1964 overleden bekende houtgraveur, illustrator en graficus Nico Bulder.

Bulder volgde de schilder- en tekenopleiding aan de Academie Minerva in de Stad en hij werkte van 1919 tot 1924 als scheepsbouwkundig tekenaar bij de scheepswerf Gideon in Groningen.

In 1928 haalde hij zijn lesbevoegdheid en van 1930 tot 1945 werkte hij als tekenleraar aan het Instituut Hommes, aan de Parallelweg in Hoogezand, Neerlands strengste internaat in die dagen. Aan de Academie Minerva onderwees Bulder na de Tweede Wereldoorlog de vakken etsen, batikken, glas in lood en lithograferen. Ook ontwierp hij het gemeentewapen van de voormalige - in 1949 gevormde - gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Links van dit gemeentelijk monument op de oude foto groothandel en grutterij Bulder en Wieringa, tegenwoordig vinden we er brocante in de ‘Tuinkamer’.

Kijk voor meer informatie op http://www.historische-vereniging-hs.nl

Wim A.H. Rozema