Boek Heidema wordt eindelijk uitgegeven

SLOCHTEREN Het boek ‘Oud Groninger Toponiemen’ wat door wijlen Koenraad Heidema is geschreven kan eindelijk worden uitgegeven.

Door een gulle donatie van Stichting Boerderij Museum Duurswold van 3000 euro is dit mogelijk geworden. Een ontroerde Hannie Heidema nam vorige week de cheque in ontvangst uit handen van Luit Koens.

.,,Het gebouw, waar het Boerderij Museum in was ondergebracht werd verkocht”, vertelt Luit Koens. ,,Het is niet gelukt om een nieuw onderkomen te vinden en daarom was er in juni een veiling. Met de opbrengst willen we goede doelen steunen in Slochteren en omgeving. We zoeken zelf de organisaties en projecten uit aan wie we een bedrag willen schenken. We willen twee keer per jaar doneren en dachten wat kunnen we nog meer doen? We wisten dat de Koenraad Heidema Stichting was opgericht en van de crowdfundingactie voor het boek. Dat hebben we in de gaten gehouden en dachten, misschien is dit wat voor ons.”

Belofte

De broers Jan en Arend ter Veer besloten tot het museum na het overlijden van een oom. ,,Het begon in het koetshuis als een klein museum. Op het laatst stond de boerderij vol met zaken die met de landbouw te maken hadden en, van theebusjes tot trekkers. Om het museum te behouden was dus veel ruimte nodig, we hebben het nog bij andere musea geprobeerd maar die hadden het depot ook vol. Toen hebben we maar besloten te verkopen voor de liefhebbers zodat de spullen toch bewaard en behouden blijven.”

Voor Hannie Heidema was de overhandiging van de cheque een prachtig moment. Ze had haar man beloofd het boek uit te geven. ,,Het gaat mij erom dat wat ik beloofd heb, wil nakomen.” In het boek ‘Oud Groninger Toponiemen’ wordt de oorsprong van de Groninger plaatsen en hun namen beschreven samen met historische feitjes. Koenraad is zo’n vijftien jaar met het boek bezig geweest. Nu kan het gedrukt gaan worden door uitgeverij Veldhuis. De leveringsdatum voor het boek staat op 12 maart. ,,Die gaan wij als stichting zelf versturen.” In eerste instantie gaat het om 500 exemplaren en daarna kunnen er steeds 100 bijkomen. De prijs wordt 19,95 euro.

,,We zijn ook bezig met een Grunnegerdag bij de borg om de uitgave van het boek te vieren. Hier komen onder meer Groninger muzikanten die liedjes van Koenraad ten gehore brengen, nummers die hij geschreven heeft. Hooghoudt is één van de sponsoren die dit mogelijk maakt.” De opbrengst gaat naar het Koenraad Heidemafonds dat tot doel heeft om de Grunneger Toal onder de aandacht te blijven brengen en te behouden. Verder komt er nog een tweede druk van ‘In Slochter Staet ’n Huys’ en is er nog het plan om eenmalig de muziek van Koenraad op te nemen en uit te brengen. Hannie vormt samen met Yvonne Drent en Marion Fluks het bestuur van de stichting.

Kijk voor meer informatie op de website www.koenraadheidemafonds.nl.

Cindy Houwen