Huiselijkheid, koffie en alle tijd voor de gasten bij Cocoon Coffee & More Hoogezand

HOOGEZAND Cocoon Coffee & More viel recent dik in de prijzen. Het bedrijf werd uitgeroepen tot de Beste Koffiezaak van zowel de provincie Groningen als de gemeente Midden-Groningen door de Nederlandse Horecaprijzen.

,,Sinds 11 mei 2019 zitten we in winkelcentrum De Hooge Meeren”, vertelt Michael Homs, samen met zijn vrouw Carolina eigenaar van de zaak. ,,We waren aangenaam verrast dat we genomineerd waren en uiteindelijk ook nog wonnen terwijl we nog maar zo kort open zijn.”

Onze doelgroep zijn mensen die graag in een gezellige zaak willen genieten van een goede kop koffie of thee. Lekker onderuit bijkletsen om met elkaar en even de tijd vergeten. Het zijn veelal (groepjes) vrouwen, maar ook mannen weten ons gelukkig inmiddels steeds vaker te vinden. Ook mensen die bij Cocoon komen werken en achter hun laptop kruipen. Ook ouderen druppelen steeds vaker binnen. We willen door onze inrichting een huiselijke sfeer creëren, met een echt lounge gevoel.”

Tijd voor de gast

,,Doordat we veel terugkomende gasten hebben vertrouwen ze ons veel toe en leer je elkaar goed kennen. Wij vinden het belangrijk dat we tijd kunnen nemen om af en toe een gesprek aan te kunnen gaan met mensen die daar de behoefte aan hebben. Door de drukte kom je daar natuurlijk niet altijd aan toe, maar het is wel iets wat we erg belangrijk vinden; tijd voor de gast maken. Er is bijvoorbeeld een ouder echtpaar dat wekelijks speciaal vanuit Veendam op de fiets naar ons toekomt, maar er zijn ook veel vaste klanten uit Hoogezand die wekelijks soms meerdere keren even heerlijk komen cocoonen.” De kwaliteit is hoog, geeft Michael aan. Zo heeft elke medewerker een barista opleiding gedaan. Daarbij wordt het koffiesysteem wordt elke dag geijkt

Thee

Voor de thee wordt samengewerkt met De Theefabriek in Houwerzijl. ,,We hebben daar een keuze gemaakt uit zo’n driehonderd soorten thee. Elk seizoen maken wij als team een specialkaart waarin we dan drankjes en gerechten van dat seizoen serveren. De hardlopers houden we er soms wat langer in. Op die manier kun je de gasten vier keer per jaar verrassen met nieuwe heerlijkheden.”

Bedrijven uit de regio

Cocoon Coffee & More werkt veel samen met bedrijven uit de regio. Zo wordt de koffie betrokken van microbranderij Koffiestation uit Groningen. ,,Zij weten de smaak van de bonen goed naar boven te krijgen. We krijgen vaak terug dat de koffie erg lekker is. Voor het gebak wordt samengewerkt met bakkerij Meijer en voor de lunch zoeken wij producten van slager Post en Kaashuis Wrongel. De broodjes worden ter plekke vers afgebakken geserveerd.’ Om naast de lunch ook onze borrelplank compleet te maken heeft Slijterij Alwijn de lekkerste wijnen voor ons geselecteerd. Wij vinden het erg belangrijk om de lokale ondernemer te betrekken waar mogelijk.”

Styling

,,Bij de totstandkoming van ons bedrijf hebben wij voor de styling/aankleding het bedrijf Lak of Smak betrokken. Zij hebben geholpen om van Cocoon een heerlijk ‘thuis’ te maken. In Cocoon hebben zij hun shop in shop en hun artikelen zijn zowel online als bij ons in de zaak te koop. Wekelijks worden nieuwe items aangevuld. De jongens van Lak of Smak zijn echte influencers en hebben dan ook meer dan 24000 volgers op Instagram en onlangs nog in VT wonen gestaan.”

Wens

,,Een eigen koffiezaak was een langgekoesterde wens van Michael. ,,Ik wilde iets voor mezelf doen, dat heb ik altijd in mijn hoofd gehad, maar had nooit de moed om dat te doen. Nu kwam dit op mijn pad en dacht het is nu of nooit. De bedoeling was om een koffiezaakje in mijn eentje te runnen, dat is niet helemaal gelukt. Inmiddels telt het team Cocoon negen personen. De meesten van ons team is rond de vijftig. Daarnaast hebben we natuurlijk ook nog een aantal jongere kanjers die alles goed in balans houden. Een goede bediening is belangrijk en daar selecteer ik dan ook op.”

Arrangementen

,,Onlangs hebben wij onze eerste babyshower gehad in Cocoon, maar ook bedrijven weten ons al te vinden om bij ons een besloten feestje/vergadering te organiseren. Ook zijn wij alle zondagen geopend en is het mogelijk op deze dag een high tea te bespreken. Er zijn inmiddels al menig verjaardagspartijtjes bij Cocoon gevierd. We zijn tevens nog aan het nadenken over arrangementen in samenwerking met de bioscoop. Zo zie je maar, Cocoon heeeft niet voor niets de landelijke prijs gewonnen voor creativiteit. Er zullen vast en zeker nog meer leuke acties voorbijkomen.”

Meer op www.cocoon-coffee.nl.

Cindy Houwen