Muntendam verliest geloof in Koning Winter en wil ijsbaan asfalteren

Winter wordt het toch niet meer en dus stellen ze in Muntendam voor de ijsbaan te asfalteren. Onderdeel van een plan om sportvoorzieningen in het centrum van Muntendam opnieuw in te richten. Daarvoor is iets meer dan 1 miljoen euro nodig.

Oud-wethouder van Menterwolde en oud-voorzitter van de plaatselijke voetbalvereniging Ko Boddema treedt namens de betrokken (sport)verenigingen op als coördinator van dit project.

Boddema hoopt het geld te krijgen via het Nationaal Programma Groningen (NPG). Aardbevingsgemeenten krijgen daaruit geld om te bouwen aan nieuw toekomstperspectief. Voor Midden-Groningen is de komende tien jaar 95 miljoen euro beschikbaar. ,,We hebben iets meer dan 1 procent daaruit nodig. Muntendam is na Hoogezand en Sappemeer het grootste dorp van de gemeente”, aldus Boddema.

IJsbaan voorzien van asfaltlaag

Het plan om de sportvoorzieningen aan de Zuiderstraat en de Singelweg opnieuw in te richten, is niet nieuw. Bé Schipper - oud-bestuurslid van de voetbalvereniging - lanceerde in 2010 al het plan om de ijsbaan te voorzien van een asfaltlaag. Daardoor zou dit terrein het hele jaar gebruikt kunnen worden. Als ijsbaan, kermisterrein, skeeler- en rolschaatsbaan en als parkeerplaats voor onder anderen voetballers en toeschouwers.

Vier jaar later kwam Boddema als voorzitter van de voetbalclub met het idee de ijsbaan te verplaatsen naar de velden aan de Singelweg. Op het ijsbaanterrein zou dan een kunstgrasveld aangelegd kunnen worden. Daardoor zouden de leden het hele jaar door kunnen trainen.

Voorkeur voor kunstgrasveld

Nu, tien jaar na de lancering van de eerste plannen, ligt er een compleet plan op tafel. Daarbij zijn naast de voetbalvereniging de ijsclub, judovereniging Judo Ryu Muntendam, Tennis Club Muntendam (TCM), de organisatie van het jaarlijkse beachvolleybaltoernooi (200 deelnemers, 55 teams) en Stichting Jeugdwerkgroep Muntendam betrokken.

Op het ijsbaanterrein komt een voetbalveld. Zo komen drie velden naast elkaar te liggen. ,,Het liefst zien we dat dit een kunstgrasveld wordt. Maar dat kost toch gauw een half miljoen euro’’, zegt Boddema. ,,Wellicht kan dit via cofinanciering worden geregeld.’’ Het huidige derde veld en het trainingsveld aan de Singelweg wil de voetbalclub afstoten. ,,Daar komt een 400 meter skeeler- en ijsbaan met binnenin tien beachvolleybalvelden.”

Parkeerterrein als evenemententerrein

Een deel van het derde veld wordt gebruikt als parkeerplaats. Met het huidige parkeerterrein bij het tennispark en de gebouwen van duiven- en vogelverenigingen moet dit 175 parkeerplaatsen opleveren. ,,Op de zaterdagmorgen staat het aan de Zuiderstraat en de Dwarslaan vol met auto’s. Dat leidt tot gevaarlijke situaties. Het parkeerterrein kan ook als evenemententerrein dienen.”

In het plan zit de bouw van een kantine annex clubhuis - van 10 bij 8 meter - voor de ijsvereniging. Daarin komt ook opslagruimte voor vogelvereniging De Vogelvriend Veendam en omstreken. Haar opslagruimte wordt afgebroken. Nieuwbouw van het clubhuis en de dojo van Judo Ryu Muntendam (400 vierkante meter) lijkt niet haalbaar. Die kost 825.000 euro.