Welkoop: 'Gemeente wil dat wij ons pand tot op de roestige spijker nauwkeurig terugbouwen'

Welkoop en Midden-Groningen zijn opnieuw hard met elkaar in botsing gekomen. Was het ontwerp voor de herbouw van de winkel aan de Van Spilbergenkade eerst niet mooi genoeg, nu zegt de gemeente dat het nieuwe pand 19 vierkante meter te klein is.

Directeur Domien Andela van moederbedrijf Agrifrim mag zo langzamerhand wel gevarengeld vragen voor de onderhandelingen met Midden-Groningen. In december gaven wethouders José van Schie (PvdA) en Jaap Borg (VVD) Welkoop te verstaan dat de in juni 2017 afgebrande winkel aan het Winschoterdiep definitief niet herbouwd mocht worden. Andela was witheet van woede.

Bezwaarcommissie

Los van het ‘njet’ van de gemeente, loopt een bezwaarprocedure van Welkoop tegen een eerder afgewezen omgevingsvergunning voor herbouw. Woensdagavond kreeg Andela het voor de bezwaarcommissie opnieuw zwaar te verduren. Gemeenteambtenaren gaven hem te verstaan dat het nieuw te bouwen pand 19 vierkante meter te klein zou zijn.

,,En dat op een totaaloppervlak van 1500 vierkante meter’’, briest Andela. ,,Herbouwd op de fundamenten van de afgebrande winkel, maar we bouwen tegenwoordig anders dan 50 jaar geleden. Dus pakt ons nieuwe ontwerp 19 vierkante meter kleiner uit. Nu horen wij dat wanneer wij exact hetzelfde pand hadden willen herbouwen, de vergunning was verleend. Gemeente: had dat een jaar eerder gezegd!’’

Geld van onze leden

Andela spreekt van een ‘klucht’. ,,De gemeente Midden-Groningen moet wel heel rijk zijn dat ze zich kan veroorloven tienduizenden euro’s te verknallen aan architecten, adviseurs en advocaten. Onkosten die wij ook voor de kiezen krijgen en dat is geld van onze leden. Wij zijn tenslotte een coöperatie.’’

Op 10 juni 2017 brandde de winkel van Welkoop aan de Van Spilbergenkade langs het Winschoterdiep in een mum van tijd tot de grond toe af. Naast de puinhopen werd al snel een noodwinkel geopend en sindsdien bakkeleien de gemeente en Agrifirm hoe het verder moet.

Roestige spijker

In maart 2019 zei de wethouder in de raadsvergadering dat het ontwerp niet fraai genoeg was. Daarna volgden gesprekken over een nieuwe winkel aan de Van Spilbergenkade in combinatie met woningbouw (in de woonvisie was het het gebied inmiddels aangewezen als woningbouwlocatie), daaraan kwam met het ‘nee’ van de gemeente in december vorig jaar een eind. ,,Schijnbaar wil de gemeente dat wij ons pand tot op de roestige spijker nauwkeurig herbouwen: schiet mij maar lek’’, verzucht Andela.

Andela ziet ‘een gemeente die niet over de eigen schaduw heen kan stappen, zoveel weerstand, zoveel onwil: het is te zot voor woorden’. Maar Agrifirm geeft de moed niet op. ,,De Welkoop heeft behalve een economische ook een sociale functie. De medewerkers hebben een handtekeningenactie gehouden onder onze klanten, het is bijna familie en daar doen we het voor

Ei van Columbus

Andela overweegt een tweesporenbeleid. ,,We laten de huidige bezwaarprocedure doorlopen, maar overwegen tegelijkertijd een nieuwe bouwaanvraag te doen waarbij de ontbrekende vierkante meters wel aanwezig zijn. Misschien is dat het ei van Columbus.’’

De bezwaarcommissie adviseert het college van B en W van Midden-Groningen binnen een maand. Dan kan het college zijn besluit (het weigeren van een omgevingsvergunning voor de herbouw van Welkoop) heroverwegen.