De fiscale voordelen van elektrisch rijden op een rijtje gezet

REGIO - De Nederlandse overheid probeert op diverse manieren elektrisch rijden te stimuleren. Op dit moment zijn die maatregelen vooral gericht op zakelijke rijders, maar deze worden in de komende jaren in stappen afgebouwd.

Momenteel zijn er de volgende stimuleringsmaatregelen.

- Lagere Bijtelling:

Zakelijke rijders profiteerden in 2019 van 4 in plaats van 22 procent bijtelling, tot een maximaal bedrag van 50.000 euro. Dit jaar gaat de bijtelling op volledig elektrische auto´s naar 8 procent en geldt er een maximum van 45.000 euro. In stappen wordt de bijtelling op elektrische auto´s verhoogd tot deze in 2026 gelijk is aan die van andere auto´s: 22 procent.

- Milieu-investeringsaftrek

Ondernemers kunnen bij aanschaf van een volledig elektrische auto een subsidie ontvangen in de vorm van een extra afschrijvingspost, waarmee de fiscale winst van een onderneming lager uitvalt en ze minder inkomstenbelasting hoeven te betalen.

- Geen BPM

De BPM, ofwel de belasting van personenwagens en motorrijwielen, is een extra belasting bij aanschaf van een auto. Deze belasting is gebaseerd op de CO2-uitstoot van een auto en omdat een elektrische auto geen (directe) CO2-uitstoot heeft, is deze vrijgesteld van BPM.

- Geen wegenbelasting

Voor een volledig elektrische auto ben je vrijgesteld van motorrijtuigenbelasting (MRB), ook wel wegenbelasting genoemd. Volgens belastingplan 2020 blijft deze vrijstelling van MRB gehandhaafd tot en met 2024.

Er zijn concrete plannen voor een aanschafsubsidie op elektrische auto’s. Deze worden waarschijnlijk halverwege dit jaar ingevoerd om de aanschaf van elektrische auto’s door particulieren te stimuleren. Er is sprake van zowel stimulering van nieuwe als gebruikte elektrische auto’s. Door ook particuliere aanschaf van elektrische occasions te stimuleren, hoopt de overheid dat auto’s waarvan het zakelijke bijtellingsvoordeel na vijf jaar ophoudt, niet door export het land verlaten.

Tweedehands elektrische auto kopen? Je zoektocht begint op Autocircuit.