Niemand in Drenthe wil zich laten koeioneren door het virus, maar het coronawoord zweeft boven de markt

In Drenthe allesbehalve lege straten of doodse stiltes op pleinen. Maar dat het coronavirus rondwaart in het land is wel degelijk voelbaar. Ook in Drenthe.

Losjes staat de 20-jarige Esther Toussaint tegen de balie van koffiecorner Doppio in Assen aangeleund. Ze heeft net de lampen maar wat geboend. En elke tien minuten steekt ze haar handen onder het koude water met zeep. Even flink schrobben. Voor de zekerheid. Want je weet het maar nooit.

Nee, Toussaint laat zich zeker niet uit het veld slaan door het coronavirus. Maar ze wil wel voorzichtig zijn. Het zekere voor het onzekere nemen. ,,Ik bedien mensen natuurlijk wel. Serveer ze koffie en wat lekkers.”

Geen kip gezien

Maar dat staat sinds vanochtend - het is vrijdag rond een uur of tien - wel op een laag pitje, vertelt ze. Het is stil in Doppio dat huist in het grootste warenhuis van Drenthe, Vanderveen. Twee klanten zijn er geweest. Eentje wilde koffie. De ander cappuccino. ,,Dat was het dan wel.”

Plots gaat de deur open.

Een nieuwe klant?

Helaas. ,,U bent uw pet vergeten mijnheer”, vraagt de 20-jarige aan de man die nog geen tien minuten geleden een kopje koffie had gehad. Geen nieuwe klant dus. Toussaint zacht: ,,Ik zie horecazaken de komende tijd wel dichtgaan. Sinds wij open zijn, heb ik vrijwel geen kip gezien.”

Minder bestellingen

Een man die langskomt met bestellingen knikt. Hij werkt voor de Sligro. ,,Overal zijn de bestellingen nu al minder. Ik denk dat ik de bestelling voor De Nieuwe Kolk niet eens afgeleverd krijg. Dat ik die gewoon weer mee mag nemen.”

De man vertelt dat Assen nog niet dood is. Maar hij merkt wel dat het stiller is. Anders. Sinds die persconferentie van premier Mark Rutte, minister Bruno Bruins en het RIVM. ,,Op het Koopmansplein is bijna niemand meer.”

Wc-papier en zeep bij Kruidvat

Bijna niemand betekent plukjes mensen. Vooral bij de Kruidvat op het Koopmansplein van Assen is het druk. Buiten staat wc-papier gestald. Het is gewild. Net zoals de handzeep en desinfectiegels. Er zijn nog wel wat handgelzeepjes te koop, maar heel weinig. Elke klant mag er ook maar twee meenemen.

Even verderop is Jaap Ritzema van Image Assen. Hij verkoopt mondkapjes. ,,Het begon als een stunt, maar ik heb net duizend nieuwe binnengekregen. Nu die nieuwe maatregelen zijn afgekondigd loopt het storm.” Ritzema verkoopt ze inmiddels per tien. Of per vijftig. ,,De inkoopprijs is ook al enorm gestegen hoor. Een euro per stuk.” Hij verkoopt ze voor 1,75 euro.

De markt in Emmen: 'niks aan de hand'

Een kleine vijftig kilometer verderop is het markt in Emmen. De grootste markt van Noord-Nederland laat zich qua bezoekers amper tegenhouden door het coronavirus. Waarom zou je je ook op de kop laten zitten door zo’n virus? klinkt het menigmaal dapper. Soms wordt corona afgedaan als een griepje. Niks aan de hand, klinkt het stoer.

Alleen wie zijn oor goed te luister legt, hoort het woord corona wel vaak vallen. Het houdt iedereen toch bezig. Het zweeft, om het dan maar zo te stellen, wel boven de markt. Maar, de Emmenaar laat zich deze vrijdag zijn of haar markt niet afpakken.

Frambozen voor een prikkie

Toch is groente- en fruitverkoper Dirk Janssen uit Vollenhove somber. Hij heeft al zijn aardbeien en frambozen voor een prikkie te koop staan. ,,Anders kan ik het weggooien. De markten van Almere en Lelystad zijn al afgeblazen. Van Emmen heb ik nog niks gehoord, maar ik verwacht dat die binnenkort ook wordt afgeblazen.”

De versproducten worden op de Emmer markt in ieder geval flink goedkoper aangeboden. Maar ja, zegt Janssen, anders rot het onder zijn handen vandaan. ,,Twee bakjes aardbeien, een bakje frambozen en een bakje bessen voor vijf euro. We draaien er verlies op, maar ik wil er niet mee blijven zitten.”

Een ramp en normaal blijven doen

Aardbeienverkoper Frank uit Breda noemt het coronavirus een ramp. Hij heeft net 220 kisten aardbeien besteld, maar die raakt hij aan de straatstenen niet meer kwijt, klinkt het bozig. ,,Let op: Brabant is nu op slot. Maar jullie volgen nog.” Even verderop probeert visboer Martijn Muller van de Emmer Vishandel zijn kibbeling te verkopen. ,,Ik heb nu al spijt van de vis die ik heb ingekocht”, zegt hij.

Muller blijft desondanks monter. ,,Gelukkig zijn er nog veel mensen op de markt. Maar er zijn wel veel minder hoor. Normaal staan ze hier twee rijen dik. Nu heb ik tijd om met een verslaggever te praten.” Twee vrouwen die het gesprek opvangen, willen zich ook even mengen. ,,Laten we gewoon even het gezonde verstand blijven gebruiken. Handen wassen. Normaal doen. Dan komt het wel goed.”

Normaal doen.

Het is een goed advies. Net zoals rustig blijven.

Wildlands vrijdag toch open

Tegelijkertijd, wie een dag door Drenthe reist weet dat er dingen zijn veranderd sinds de landing van het coronavirus. Dierentuin Wildlands gooide vrijdag de deuren ‘gewoon’ open. Zo’n tweehonderd mensen passeerden de poortjes.

Het voelt wel een beetje gek, erkent coördinator park&attracties Kim Bruin van Wildlands. ,,Ja, wij merken corona ook wel. Maar we moeten rustig blijven. En een voordeel”, zegt ze met een glimlach: ,,Mensen kunnen nu wel goed de dieren zien.”

Daar genoten Marjo Rietveld (63) en Janine van den Berghe (50) uit de omgeving Amsterdam dan ook met volle teugen van. ,,Het is net alsof ik het park voor mezelf heb afgehuurd”, zegt Rietveld terwijl ze naar de vier ijsberen kijkt. Bruin zegt dat normaal altijd mensen langs de hekken staan van dit verblijf. Nu zijn het alleen de twee dames uit het westen van het land. ,,We hebben dit tripje maanden geleden gepland. We zijn blij dat het park open is.”

'De Efteling is ook al dicht'

Parkcoördinator Bruin knikt. Ze zegt dat ze niet weet hoe de vlag er momenteel bij hangt. ,,Vooralsnog blijven we open. Maar ja, de Efteling is ook al dicht.” Ze kan dan nog niet bevroeden dat haar directie enkele uren later besluit om het grootste attractiepark van Noord-Nederland toch te sluiten tot het einde van de maand.

Wie inwoners uit Drenthe spreekt, zegt ook vooral dat we rustig moeten blijven. Goed de handen wassen. Wanneer je je ziekjes voelt, naar huis gaan en uitzieken. Maar ook een lichte vorm van paniek is de Drent kennelijk niet vreemd. Want in supermarkten die uw verslaggever bezocht - een Albert Heijn in Assen en drie Jumbo’s (Emmen, Gieten en Zuidlaren) - was het beeld overal hetzelfde: lege schappen.

Vooral wc-papier, melk, paracetamol en ibuprofen, rijst en pasta zijn kennelijk gewild in tijden van onzekerheid. ,,Onbegrijpelijk”, zegt een van de supermarktmedewerkers. ,,We hebben vanochtend het wc-papier aangevuld. Het was in no time weg.”

In de rij voor brood

Ook in Emmen zijn dat soort praktijken zichtbaar. Mensen strekken zich uit om de laatste wc-rol achterop het schap te kunnen bemachtigen. En zelfs op de markt, waar zo nuchter wordt gereageerd op het virus, staan mensen toch in een lange rij te wachten tot ze een brood kunnen kopen.

Het coronavirus begint Drenthe dus wel degelijk een beetje in de greep te krijgen. Dat zien ze ook bij bakkerij Hovius in Zuidlaren. ,,Zelfs bij ons in de bakkerij merken we dat klanten toch meer broden kopen. Ze nemen het zekere voor het onzekere”, zegt eigenaar Herman Ligthart. Maar dat doen hij en zijn collega’s ook. ,,Nu wassen we al heel vaak onze handen. Maar nu nog wat vaker ontsmetten. We hebben een paar collega’s die wat hoesten. Die hebben we uit voorzorg gelijk naar huis gestuurd.”

Ligthart noemt de rush op producten als brood bijzonder. Een vreemde gewaarwording dat de vaak toch zo nuchtere Drent zich daar toch ook door laat grijpen. ,,Laten we om meerdere redenen hopen dat de oplossing dichtbij is en dit alles snel voorbij is.”