'Verhalen zijn te mooi om niet gelezen te worden'

HOOGEZAND Kruisbessen op krantenpapier en Sorry, oom Albert. Het zijn twee voorbeelden van autobiografische verhalen die door René Staal zijn geschreven.

"Er liggen zeven verhalen op de plank, die zich afspelen in de jaren tachtig van de vorige eeuw in en rondom Hoogezand-Sappemeer", vertelt de 53-jarige inwoner van Hoogezand. De kunstenaar is geboren en getogen in de voormalige gemeente Hoogezand-Sappemeer.

Heel herkenbaar

"Het zijn leuke verhalen", vervolgt René. "Heel herkenbaar ook door de locaties in Hoogezand die worden beschreven. Zoals bijvoorbeeld mijn lagere school, het voortgezet onderwijs en het openluchtzwembad."

Het eerste verhaal is een tijdje geleden geschreven. In 2012 om precies te zijn. Vervolgens lag het te verstoffen, totdat René de draad weer heeft opgepakt. De cover is inmiddels klaar en de verhalenbundel is zogezegd print-ready.

In de tussentijd heeft hij niet stilgezeten. In eigen beheer is het boek 'De blonde sofa' uitgegeven. Een mentale krachtmeting tussen de cliënt Victor en zijn psycholoog Suzanne. De eerste druk is uitverkocht en nog dit jaar verschijnt het boek in een aangepaste herdruk wederom op de markt. Daarnaast worden de laatste puntjes op de i gezet om de novelle 'Veer' uit te geven. "We zitten in de afrondende fase."

Gratis verspreiden onder scholieren

Terug naar de verhalenbundel. "Scholieren lezen vandaag de dag steeds minder boeken. Dat is erg jammer. De kracht van het woord kan emoties losmaken, maar door lezen word je ook gewoon veel slimmer. Ik loop dan ook rond met het idee om mijn verhalenbundel gratis uit te delen aan de scholieren. Ik vind dat de verhalen te mooi zijn om niet gelezen te worden. Het gaat om de regio waar deze scholieren wonen en de hoofdpersoon is ook nog eens een leeftijdgenoot."

Om de vele honderden boeken gratis te verspreiden onder scholieren, is René afhankelijk van een financiële ondersteuning. "Ik heb bijvoorbeeld al contact opgenomen met de gemeente Midden-Groningen over de mogelijkheden om deze verhalen over de streek in boekvorm uit te geven."

U wilt meer informatie? U wilt het project ondersteunen? Neem dan contact op met René Staal, 06-49843146 of stuur een mail naar deblondesofa@gmail.com

Paul Abrahams