Spandoeken en muziek voor bewoners De Burcht in Hoogezand

HOOGEZAND Om de bewoners van woonzorgcentrum De Burcht in Hoogezand een hart onder de riem te steken in deze coronatijd gingen vrijwilligers vorige week met een spandoek om het gebouw lopen.

Een van de vrijwilligers is Thea Buntjer. ,,We zijn met heel veel vrijwilligers. We doen activiteiten met de mensen zoals muziek maken en bingo spelen en als het mooi weer is dan gaan we er op uit. Het is zo frustrerend dat je door het coronavirus dit nu niet meer mag doen. Wij mogen door de aangescherpte regels niet meer naar binnen. Vrijwilliger Rita dacht, laten we om de burcht heen lopen, naar de mensen zwaaien, liederen zingen en laten we dat doen met een groot spandoek, zodat de mensen van vijf hoog het ook kunnen lezen.”

Rondje lopen

,,We hadden een mooi groepje van vijftien personen. Toen kwam de mededeling van de minister dat er geen groepen naar buiten mochten en wilden we het eerst afblazen, maar het spandoek was al wel klaar. Toen besloten om toch te gaan met de drie vrijwilligers die het hadden gemaakt. De anderen stemden daarin toe, vonden het het goed alternatief. Zo hebben we dinsdag om de burcht gelopen en een mooi rondje gemaakt. Dit duurde ongeveer een half uur. De mensen waren allemaal enthousiast en er werden foto’s gemaakt. We hebben nog naar de mensen van vijf hoog gebeld van ‘kijk eens naar buiten’ en toen zagen we allemaal duimpjes. Na die tijd hebben we leuke reacties gekregen: ‘wat heeft dat ons goed gedaan’. We wilden zo het personeel eveneens ondersteunen met deze actie. Het is maar een kleinigheidje maar het doet voor de mensen zoveel. Het spandoek hangt nu bij de voordeur. Daarna gaven een man en vrouw ook nog een buitenconert. Ik woon niet zover van De Burcht vandaan, dus door de geluidsinstallatie hoorde ik het thuis. Kinderen maakten een tekening bij het plein met de tekst van ‘hou vol’. Dat was gelijk al in het begin.”

Kaarten

,,Er worden ook veel kaarten in de bus gegooid. Die worden eerst 24 uur bewaard en dan pas uitgedeeld omdat er misschien toch een bacterie op kan zitten.

In De Burcht wonen hele zieke mensen. Wij werken er met demente mensen en die begrijpen het niet goed. ‘Waarom komt er geen bezoek, en ‘waarom mag dit en dat niet?’ Geef daar maar eens antwoord op.”

Cindy Houwen