Fietsen leer je door veel te oefenen

Aangeboden door: Kinderfietsen.com

Hoe een kind leert fietsen? Met een fiets op maat en flink veel enthousiasme. Hier geldt zeker: oefening baart kunst.

Je leert fietsen door het vooral te doen en door ervaring op te doen. Doorzetters hebben het vaak als eerste onder de knie. Zodra de jongsten een beetje hun evenwicht kunnen bewaren komt de kinderfiets in zwang. 

Oefenen met zijwieltjes is handig, alhoewel ouders vaak verbaasd zijn hoe snel deze alweer van de fiets afgemonteerd kunnen worden. Kinderen doen vaak enorm hun best om zo snel mogelijk te leren fietsen omdat ze het gewoon leuk vinden. Voor je het weet razen ze je voorbij, al op jonge leeftijd.  

Fietsen leer je zo

Allereerst is het belangrijk dat er een juiste fiets is om op te oefenen. Dat betekent een kinderfiets op maat. Een kind moet goed op het zadel kunnen zitten en met de voeten bij de grond kunnen. In het begin is het fijn als het rechtop kan zitten om strak voor zich uit te kunnen kijken. Het stuur moet niet te laag staan. 

Vanaf dat moment is het een kwestie van goed blijven zitten en trappen. Dat valt in het begin niet altijd mee, vaak zijn het de ouders die het kind nog in evenwicht houden en een duwtje geven. Dat is helemaal niet erg. Het kind moet eerst de controle over de fiets zien te krijgen en dat moet het voelen. Daar is oefening voor nodig. Net zolang totdat het kind het vertrouwen heeft, evenwicht kan houden en af en toe al losgelaten kan. 

Kies een kinderfiets met lage instap

Als het eenmaal het evenwicht kan bewaren, volgt het remmen en op- en afstappen zonder hulp. Of het nu een jongens- of een meisjesfiets betreft maakt bij een kinderfiets niet zoveel uit. Een lage instap is het meest handig.  

Een jongensfiets heeft standaard vaak een stang, maar dat is pas het geval bij een grotere maat, als de jongens al kunnen fietsen. In het begin is het raadzaam ook voor de jongens een fiets met een lage instap te kiezen. Vaak hebben de kleinste kinderfietsen dit ook. 

Kinderen laten zich snel afleiden

De juiste fietsmaat, stevigheid en die lange instap zijn voor het leren fietsen belangrijker dan allerlei accessoires. Kinderen laten zich snel afleiden en gegraai in een mandje voorop is niet bevorderlijk voor het evenwicht. 

Als het kind eenmaal lekker vooruitkomt, is het tijd voor die mooie mand voorop, het zitje voor de pop achterop, felgekleurde handvaten of een prachtige bel. En een helm? Die is niet verplicht, maar steeds meer kinderen dragen er een.