De 7km van Martenshoek gaat niet door. Sinus Meiring: ‘1,5 meter is een grote hindernis’

HOOGEZAND De Essity 7km van Martenshoek is afgelast vanwege corona. ,,Helaas gaat het niet door”, zegt Sinus Meiring communicatie en pr, namens het bestuur en projectleiding.

,,De inschrijfperiode van de start hadden we nog een maand opgeschoven. De inschrijving zou één mei openen en nu houden we 1 juni aan. Maar het is ondoenlijk om een evenement te organiseren waarbij de maatregelen die nu, en naar verwachting ook nog na 1 september, gelden gegarandeerd kunnen worden. De 1,5 meter afstand is een grote hindernis. Je hebt ondersteunende ouders bij de ouder-kind loop en daar is die afstand niet te garanderen bijvoorbeeld.”

En de scholen hebben ook al zoveel te doen nu, geeft Sinus aan. ,,Het is afwachten hoe ze opstarten na de vakantie. De scholenloop en de ouder-kind loop is een belangrijk onderdeel van de dag.”

Verantwoordelijk

,,Wij zijn met allemaal vrijwilligers die de loop organiseren en we voelen ons ook verantwoordelijk voor de mensen, we willen en kunnen risico’s niet op ons nemen. Daarnaast zijn veel van onze vrijwilligers senioren en die hebben ook het advies om zich niet in (veel) publiek te begeven. Zolang er geen vaccin is, kunnen we niets. Alles is op 1,5 meter afstand. Het wordt ook steeds moeilijker en risicovoller alles goed te regelen voor 1 september. Het drukwerk had ik ook uitgesteld, zonder de juiste info kun je dat niet uitgeven. We beginnen normaal in januari, het drukwerk loopt parallel met website en dat was dus 1 mei. De jaarmarkt gaat ook niet door want die heeft dezelfde problematiek. Een aantal lopen in Groningen zoals de RUN van Winschoten en de Proostmeerloop in Wagenborgen zijn al afgelast. En nu hebben wij definitief de knoop doorgehakt.”

Digitaal alternatief

Afgelopen week is de organisatie begonnen met het informeren van belanghebbenden en (hoofd) sponsoren zoals Essity, de HS-Krant, de gemeente en natuurlijk de vrijwilligers. ,,De meeste zeggen, ‘we hadden niet anders verwacht.’ Over de suggestie van een digitaal alternatief moeten we ons nog buigen. De editie van dit jaar wordt niet uitgevoerd, maar we gaan gewoon door met de contracten die we hebben. Al onze energie steken we nu in de 7km van volgend jaar, die zondag 26 september 2021 plaatsvindt. We hopen dat dan een flink aantal belemmeringen er niet meer zijn.”

Kijk ook voor informatie op de website de7km.nl.

Cindy Houwen